香港公營房屋討論區
主頁 » 關愛互助 » 輔導熱線 » 我是一個心急的人, 想改善性子急呢個缺點, 有咩方法?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我是一個心急的人, 想改善性子急呢個缺點, 有咩方法?
活到廿九歲, 先發現自己係一個性子急又優柔寡斷的人
最大原因係因為自己性子急

我好想處理好一件事, 做事行一步, 後兩步, 決定左的方向往往又後悔
決定左用的方法往往又後悔
明明唔想咁殘忍, 又唔想咁軟弱
但又唔想自己再重蹈覆轍
情緒因為性子急而往往搞到自己激動, 甚至手震

各位巴打絲打, 有咩方法可以讓我改好一點?
愛煮食, 食教會, 愛朋友, 愛自己人
更要愛人如己
因為我愛神因為神先愛我們
哈佬, 我係P仔, 花名: P仔大佬/ 大編輯 / P仔皇上, 請大家多多指教~!!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

停一停.諗一諗
做决定既時候,要有2個答案,最好同最壞.

停一停.諗一諗
做决定既時候,要有2個答案,最好同最壞.
chan328 發表於 2017-05-18 10:47:38 原文

RE: 最好同最壞? 點介定?

可否有例子參詳?

THANKS
更要愛人如己
哈佬, 我係P仔, 花名: P仔大佬/ 大編輯 / P仔皇上, 請大家多多指教~!!

RE: 最好同最壞? 點介定?
可否有例子參詳?
THANKS
愛主更深p 發表於 18/05/2017 10:51:37 原文

你認為最好咪最好lor
介定冇尺度

冷靜,冷靜,再冷靜
命裡有時終需有,

命裡無時莫強求。

你还珍惜他嗎?

情緒因為性子急而往往搞到自己激動  甚至手震  因為有求   試吓咁   玩個遊戲   要當真咁  有病   得一個月命   必死   你睇到好多  平時睇吾到嘅嘢   改觀之後   脫胎換骨

冷靜,冷靜,再冷靜
fan府 發表於 2017-05-18 12:16:27 原文

RE: 你意思: 我決定左第一次, 冷靜再諗第二次, 再冷靜第三次......?
更要愛人如己

你还珍惜他嗎?
過主啦 發表於 2017-05-18 12:27:47 原文

NO
經歷兩年半傷痛. 我仲敢咩?
更要愛人如己

NO
經歷兩年半傷痛. 我仲敢咩?
愛主更深p 發表於 2017-05-18 12:49:16 原文
一係送佢一程,,抑係送尼自己一程本帖最後由 過主啦 於 2017-05-18 12:51:19 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖