香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 聊天室 » 情感世界 » 疏遠, 疏離, 同絕交係咪同一意思?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

疏遠, 疏離, 同絕交係咪同一意思?
各位巴打絲打, 我的朋友們, 方便可以覆我這個問題?

其實. 我想問, 疏遠, 疏離, 同絕交係咪同一意思?

答答我....>.<

事關: 有次我朋友知我同某男不和, 佢叫我疏遠佢又疏離佢, 我內心充滿疑問
(唔係要我同佢....絕交嗎? )本帖最後由 愛主更深p 於 2017-05-02 14:30:58 編輯
愛煮食, 食教會, 愛朋友, 愛自己人
更要愛人如己
因為我愛神因為神先愛我們
哈佬, 我係P仔, 花名: P仔大佬/ 大編輯 / P仔皇上, 請大家多多指教~!!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

疏遠 => 關系、感情上有距離;不親近
疏離 => 關系疏離
絕交 => 朋友間或國家間@斷絕關系

答完 本帖最後由 大大隻熊 於 2017-05-02 14:53:47 編輯
11年前既事, 唔記得晒囉~~~~

我又答吓,疏遠,用於朋友間,疏離,用於親屬間,絕交,用於朋友或國家,有錯指正
分享 分享 讚好人數:1查看名單

你不如答左我先,,你想同那老柴,少見定唔見,,定留番拜山先見!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

你究竞愛唔愛他?
若不是用愛,你又何需苦苦相逼自己如何抉擇你与他的关係呢?

你不如答左我先,,你想同那老柴,少見定唔見,,定留番拜山先見!
過主啦 發表於 2017-05-02 15:42:51 原文

你唔好太直接啦~~~~ 比D時間人地想一想~~~~

你又唔係果條老柴   你急咩姐!~~~~

你唔好太直接啦~~~~ 比D時間人地想一想~~~~
你又唔係果條老柴   你急咩姐!~~~~
大大隻熊 發表於 2017-05-02 15:48:43 原文
唔直接啦!

之前回左叫佢结婚添

你究竞愛唔愛他?
若不是用愛,你又何需苦苦相逼自己如何抉擇你与他的关係呢?
過主啦 發表於 2017-05-02 15:47:26 原文

你都無細心睇人地D回應, 人地曾經係 "好好朋友" 來的呀!   現在覺醒了, 先走上來問下野~~~~ 唔好傷害佢幼小的心靈啦~~~~~

唔直接啦!
之前回左叫佢结婚添
過主啦 發表於 2017-05-02 15:49:42 原文

人地男生來的, 點結婚~~~~  

過主啦 發表於 2017-05-02 15:42:51 原文

少啲見
愛煮食, 食教會, 愛朋友, 愛自己人
更要愛人如己
因為我愛神因為神先愛我們
哈佬, 我係P仔, 花名: P仔大佬/ 大編輯 / P仔皇上, 請大家多多指教~!!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖