香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 興趣坊 » 寵物 » 養貓是否講緣份或是技巧?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...10
支持鍵盤翻頁

回應  winglam

你要諗清楚你是否能養佢一生一世,直至到佢生老病死,要考慮家人有冇敏感之類既病,因會...
MaggieWong 發表於 2010-9-4 18:23

本身對寵物毛髪有敏感既人就連狗都唔養得,唔單止係貓。。。。。
會搞到貓毛通屋飛只有好少原因。。。。。
1)換季時候,當由冬季踏入和暖季節,貓會大量脫毛。。。。。
2)貓主沒有每日幫貓隻梳理,如果再加上貓主無定時吸塵,好自然會一屋都係貓毛。。。。。
如果自問係一個又懶又唔負責既人,唔單止唔適合養貓,基本上所有寵物都唔適合養。。。。。
凸凹凸凹凸凹凸凹凸突翕會員貓貓樣
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 21# 貓貓樣

分享 分享 讚好人數:0查看名單

養任何寵物要照顧牠們一生一世

養之前要做足準備

停一停,諗一諗

養巴西龜就最易打理喇

我隻小龜好乖,好有龜性架

養之前一定要諗清楚可唔可以忍受隻貓會抓爛屋企d傢俬(唔係每隻貓都會咁做,但你必須有呢個心理準備),隻貓病時你要帶佢去睇醫生負擔佢ge醫藥費(獸醫好貴,少病都要一千幾百,如要留院就逐樣同你計好似我哋d私家醫院一樣,呢個係我ge親身經驗,我隻貓住咗4日3夜埋單成5千蚊),雖然我非常肉痛但我一秒都無諗過唔要佢
如果你真係想養希望你會考慮收養,其實家貓都好得意好好玩架

唐貓乖啲易養啲?!經理大人呢啲料邊度聽番黎架?點解乖啲易養啲妳又唔養既?。。。。。
新手養貓無論一隻...
貓貓樣 發表於 2010-9-4 12:42

你講得好岩,養貓真係同湊小朋友無乜大分別(除咗隻貓唔識駁咀駁舌 )要用心機時間去教佢
我係會比隻貓同我一齊瞓

回應  winglam

我BABY好乖好乾淨架,只會係貓沙到大小二便,而家打完針可以沖涼,醫生話唔洗成日沖涼架...
MaggieWong 發表於 2010-9-4 12:59

我果隻都係唔like吹風筒

回應 26# w1106hk

俾你果隻睇睇得唔得呀? 一聽到風筒聲走夾唔抖冇佢收~

你講得好岩,養貓真係同湊小朋友無乜大分別(除咗隻貓唔識駁咀駁舌 )要用心機時間去教佢
我係會比隻貓...
w1106hk 發表於 2010-9-5 02:49

貓絕對懂得"駁嘴駁舌",我以前養隻貓就係咁,鬧完佢佢竟然曉得"喵"番我幾句先掉頭走。。。。。貓仲曉得記"仇"添,佢唔高興唔會即時發作,會留待你唔留神時先向你報仇。。。。。
要明白,寵物始終係寵物,唔令佢明白主與寵物既分別只會弊多於利。。。。。

貓絕對懂得"駁嘴駁舌",我以前養隻貓就係咁,鬧完佢佢竟然曉得"喵"番我幾句先掉頭走。。。。。貓仲曉得記...
貓貓樣 發表於 2010-9-5 14:15

喵你會唔會係代表佢當時知錯(改唔改另一回事)?

如果真係駁咀 , 喵你會唔會係講粗口鬧你?

點向你報仇?突然跳上你塊面亂抓?

祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

喵你會唔會係代表佢當時知錯(改唔改另一回事)?

如果真係駁咀 , 喵你會唔會係講粗口鬧你?

點向你報仇?...
VickYeung 發表於 2010-9-5 18:44

表情加埋當時既喵法強烈令我感覺到佢係"不滿"多過"知錯"。。。。。
你又會唔會知你呀姐隻貓每次叫係講緊咩呢?
四腳爬爬既報仇一般都不出兩種,口咬同埋抓。。。。。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...10
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖