香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 聊天室 » 景泰苑街坊 » 買咗景泰苑嘅報到區
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...7
支持鍵盤翻頁

大部分都係富戶或者未來富戶,否則點樣搞咁多嘢
ckh3111 發表於 2017-04-17 23:45:42 原文

係,黃遠輝計劃收緊富戶政策時有講過啲富戶揸住220萬可以買綠置居

如果佢收緊富戶政策,景泰苑又唔俾啲富戶買的話,超額又趕人搬走,啲人超額得嚟又買唔起私樓,無理由用啲資產出去租貴樓住,啲人實會嘈,富戶大條道理話自己唔係唔搬,係房署無樓俾人買,大條道理懶死唔搬……本帖最後由 melodychan2016 於 2017-04-18 00:13:22 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

係,我係向太子道東及望彩虹嗰邊,住開向東南,我荒島鐵窗唔隔音咁嘈也慣,景泰苑有隔音窗應好啲
向內園...
melodychan2016 發表於 2017-04-17 23:55:51 原文

但隔音窗都幾佔位,同埋改變安裝冷氣位置

係,黃遠輝計劃收緊富戶政策時有講過啲富戶揸住220萬可以買綠置居
如果佢收緊富戶政策,景泰苑又唔俾啲...
melodychan2016 發表於 2017-04-18 00:11:21 原文

有人聲稱景泰苑係「半買半送」,睇你點睇。

有人都唔會搬走。兩公婆,子女大晒,甩晒戶籍同唔喺度住,又唔係搵食,唔驚交通唔方便,點都唔會超入息,果啲唔會搬走的。本帖最後由 ckh3111 於 2017-04-18 00:17:26 編輯

但隔音窗都幾佔位,同埋改變安裝冷氣位置
ckh3111 發表於 2017-04-18 00:13:15 原文

隔音窗,佢加多4呎喺樓價,俾多成$24000,第時自行維修

早兩日,家長研究過,側邊裝冷氣有樣好,如果樓下開冷氣,我哋有時唔開冷氣,唔洗樓下啲熱氣吹晒上來

我而家公屋前面窗裝冷氣,有時夏天,我房開冷氣,樓上嗰間很少開冷氣,佢向secur投訴我哋開冷氣啲熱氣吹晒上佢度及佢地板濕晒,secur話無得投訴叫我哋唔洗理佢,條冷氣喉成甩,唔知係咪樓上搞事,我又無留意甩喉搞到滴水,又被樓下投訴,最近條喉貼近個窗,我哋用膠紙痴住,無再甩……

有人聲稱景泰苑係「半買半送」,睇你點睇。
有人都唔會搬走。兩公婆,子女大晒,甩晒戶籍同唔喺度住,又...
ckh3111 發表於 2017-04-18 00:17:17 原文

頭籌X太,似又係荒島既,兩夫婦住,照買,可能有子女租樓住咪啱,第時子女接手……

生果報說,頭籌係綠置哥,但佢所講綠置哥只掃咗200萬一房,可能係大隊頭籌,如果佢係家長無理由買200萬一房,200萬一房係低層……

其實景泰苑係特價樓,似超市減價貨…… 本帖最後由 melodychan2016 於 2017-04-18 10:09:03 編輯

隔音窗,佢加多4呎喺樓價,俾多成$24000,第時自行維修
早兩日,家長研究過,側邊裝冷氣有樣好,如果樓...
melodychan2016 發表於 2017-04-18 00:30:53 原文

好少樓上投訴樓下,倒轉就有,因為聲浪太大、冷氣機或晾衫摘水。低層投訴高層,通常都「唔好下場」,日後仲大報復。

好少樓上投訴樓下,倒轉就有,因為聲浪太大、冷氣機或晾衫摘水。低層投訴高層,通常都「唔好下場」,日後...
ckh3111 發表於 2017-04-18 10:09:05 原文

我小時候住長康,樓下嗰間夠成日開冷氣,吹晒啲熱氣上來,家長無投訴他們

我荒島樓上嗰家係二手搬來住,南亞及大陸look都唔似,呢啲最奇呢,之前成日大包垃圾拋落街,自從樓下貼咗紙話某單位成日拋垃圾落街,就無再拋……

揀樓揀高層很重要……

頭籌X太,似又係荒島既,兩夫婦住,照買,可能有子女租樓住咪啱,第時子女接手……
生果報說,頭籌係綠...
melodychan2016 發表於 2017-04-18 10:04:34 原文

你睇而家位置無景泰苑咁方便的彩興苑包裝成居屋,價錢都遠貴過景泰苑。日後啟德同鑽石山居屋因更近地鐵站、樓價上升同折頭少,預計一手未補呎價都要過萬蚊。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖