香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 銀蔚苑 » 梅窩新居屋 管理費?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

Hi ,各位好,我買咗銀蔚苑1438000,俾咗71000左右知唔知律師費及厘印,印花稅大約幾錢呀?
同埋如果供25年,每月大約幾錢呢?
小妹第一次買樓呢
分享 分享 讚好人數:0查看名單

Hi ,各位好,我買咗銀蔚苑1438000,俾咗71000左右知唔知律師費及厘印,印花稅大約幾錢呀?
同埋如果供25年,...
Malinda 發表於 2017-10-18 15:38:49 原文
唔過二百萬既樓 印花係 100蚊定200蚊.. 我都忘記haha
分享 分享 讚好人數:1查看名單

美柏苑共有288個單位,而銀蔚苑得170個,房署曾提及今次大嶼山屋苑的每呎管理費應比大澳天利苑的4.2元畧低,因...
KENGOR888 發表於 2017-07-22 00:56:16 原文
元朗宏富苑唔知幾多呢?

房署給你的文件當中有一項有顯示你所購買物業的印花稅評稅值,估計大約是一佰八十多萬,而以較低稅率計算,應該是$100。

元朗宏富苑唔知幾多呢?
kyar_kyar 發表於 2017-10-18 15:46:10 原文

以宏富苑236個單位計算,估計每呎管理費需三個幾至四元。

同埋如果供25年,...
Malinda 發表於 2017-10-18 15:38:49 原文

唔加息 月供唔駛6000, 好抵!
新3  G1410

應該是分開兩個屋苑,分别自己獨立管理。

其實係咪確定左兩個屋苑會分開計?
JWC_1987 發表於 2017-03-19 11:42:34 原文

至少目前全香港居屋都係以屋苑爲單位,一個屋苑還一個屋苑
當然如果你地有住戶主動發起簽名之類,征得兩個屋苑全部100%業主同意,
再聯絡區議員立法會議員之類幫手,向政府要求將兩個屋苑的管理事務合併,話唔定可以開創先例

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖