香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 房署話我虛報,點算呀⋯⋯
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

想請問申請公屋后開銀行戶口。一萬幾千。后期無用,取消左 。G132未審查。甘到時審查駛吾駛講返畀房署聽  ?...
Yuguimei112 發表於 2017-02-14 00:26:49 原文

取消左嘅戶口唔需要報
分享 分享 讚好人數:0查看名單

請問:我先生申請二人單位,但無加我個仔嘅名額(今年17歲),而我幫個仔剛係2016年10月買佐份危疾保,呢份保險需要報嗎?已到S4,兒子必須加名嗎?

依家等8月睇下佢告唔告
另一封信佢話唔接納我解釋仲夾份申請表叫我重新申請....仲有份粉紅色既面晤文件注意...
gabrieleung 發表於 2017-02-19 17:24:54 原文

樓主,祝你好運,早日拿到屋,香港地真係好
艱難

我想請問
我借左我自己信用卡俾家人,用來網上FB付款賣廣告,因家人無信用卡,但在網上有賺取佣金,到時審查,會唔會查到信用卡交易架??
突然諗起,會當是我的入息??
G1366xxx 新3 2015/01 藍卡 2018 轉新4
2021/08/29轉S1 10/20網上有期10/28見
2021/11/19轉S2
2022/05/31轉S4 06/06收信皇澄
2022/06/08親身拒絕06/19轉拒絕字
2022/07/14轉S4 07/19收信菁喜 畢業

請問:我先生申請二人單位,但無加我個仔嘅名額(今年17歲),而我幫個仔剛係2016年10月買佐份危疾保,呢份保...
zoegong 發表於 2017-02-20 00:11:29 原文

根據申請須知內容,未足18歲子女要跟父母一齊申請
你咩原因唔加個仔?

我想請問
我借左我自己信用卡俾家人,用來網上FB付款賣廣告,因家人無信用卡,但在網上有賺取佣金,到時審查...
mojacko 發表於 2017-02-20 02:13:03 原文

一般唔會查信用咭,但如果你戶口每月有數收入的話,萬一被深入調查,你解釋到而房署接納咁就冇問題

回應 #285 MaggieWong

兒子唔係現任丈夫,他唔加。

回應  MaggieWong
   兒子唔係現任丈夫,他唔加。
zoegong 發表於 2017-02-20 08:14:05 原文

如果佢係跟前任先生住,(即係監護權係前夫)就唔需要加

G1274 擴2
2014-11-05 Step 3, 2014-11-8 派沙角(拒絕)
2015-1-21 Step 3, 2015-1-23 step 4, 2015-1-27 派水泉澳^^

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖