香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 朗善邨 » 2~3人單位裝修大件事…有冇經驗都一齊研究下啦
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #48 公屋租客
好想在大陸整,好正,不過不懂度尺,驚比錯尺吋,請問有冇好的方法?請指教。同埋在大陸邊度做?吾該
G1290 新2
2016年5月 第1次 派蝴蝶邨
2016年7月 第2次 派朗善邨
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  公屋租客
好想在大陸整,好正,不過不懂度尺,驚比錯尺吋,請問有冇好的方法?請指教。同埋在大陸邊...
chanwai1964 發表於 2016-07-31 01:30:49 原文

香港有D舖有得訂嫁~
新2  G1302xxx  2005年單人   2012年5月轉2人
2017年7月31正式有自己家~~派中心水樓~友愛村,YEAH\^V^/
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  公屋租客
好想在大陸整,好正,不過不懂度尺,驚比錯尺吋,請問有冇好的方法?請指教。同埋在大陸邊...
chanwai1964 發表於 2016-07-31 01:30:49 原文

你係香港搵裝修用品,有呢種洗手盤櫃賣GE地方,
都大機會問到可以度SIZE做櫃

如果係香港佢幫你訂,通常都會叫埋CF幫你度SIZE~
始終佢都怕D客度錯左又要訂過過未必在有客要~本帖最後由 debbyfung1015 於 2016-07-31 05:10:31 編輯
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
新2  G1302xxx  2005年單人   2012年5月轉2人
2017年7月31正式有自己家~~派中心水樓~友愛村,YEAH\^V^/

请问有冇资料?吾该
chanwai1964 发表於 2016-07-30 22:16:26 原文
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
建立帳戶後請按此重載本頁。
G1280 新3

我想問下如果雪櫃放廳, 個廚房可唔可以放得落洗衣機, 雙明光櫨, 焗爐(烤全雞果種), 一定係裝抽油煙機? 個爐頭放近窗果邊用抽氣扇夠唔夠?本帖最後由 Suk! 於 2016-08-03 03:02:51 編輯

回應 #24 chanwai1964
No. G1282. 新3
2011年4月申請, 7月拎藍卡
14年9月通過審查轉STEP 2
16年7月23日 轉STEP 3
16年7月26日 轉STEP 4
派朗善邨 善良樓

回應 #56 Suk!

雪櫃放近衛生間角位,廚房角位放大眼仔洗衣機,洗衣機頂可造櫃或層板置物,可其中一層放置焗爐!如果妳經常煮食,抽油煙機係必要的,否則對煮食者健康唔太好,人肉吸油煙!厨房放部洗衣機後,夠3個大人企(其中一個郁,會撞到隔離果位),厨房窗邊是洗手盤,隔離係爐頭位!即一開廚房門,眼前就係爐頭位!本帖最後由 G1291XXX 於 2016-08-04 02:02:19 編輯本帖最後由 G1291XXX 於 2016-08-04 02:06:53 編輯
新2 G1291
2011年12月收到藍咭號碼
2015年由擴2轉新2
5/16月見主任審批
6/16收到合資格信
現在等待電腦配屋階段
28/7/16收到第一次派樓信,獲派朗善邨

回應  Suk!
   雪櫃放近衛生間角位,廚房角位放大眼仔洗衣機,洗衣機頂可造櫃或層板置物,可其中一層放...
G1291XXX 發表於 2016-08-04 01:58:55 原文

明白, 但焗爐放係果啲格位會唔會散唔到熱? 我記得好似要預好多位俾佢散熱, 如果唔係焗得耐好易起火!? (我宜家屋企係用先拎出黎放地下焗, 所以唔知遮住上同左右2邊會唔會有問題)  

回應 #59 Suk!

要現場確實尺寸及妳焗爐尺寸而定!廚房架餐多,有厨櫃可以收埋好多嘢,無廚櫃要放棄好多嘢!到時真係要取捨!仲有最快半年先入到伙,依段時間唔好再添置不必要物品!我剛搬完屋,搬死我!
新2 G1291
2011年12月收到藍咭號碼
2015年由擴2轉新2
5/16月見主任審批
6/16收到合資格信
現在等待電腦配屋階段
28/7/16收到第一次派樓信,獲派朗善邨

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖