香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 改善居住空間調遷 » 收信>派屋到加名參加改善空間計劃問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

收信>派屋到加名參加改善空間計劃問題
大家好, 我新來此Group
本人多年前與兒子申請公屋, 今年終派安達2-3人單位,
收屋後, 準備與現時男友結婚, 而我父親也希望與我一起居住

想問問改善空間計劃由2人變4人, 由申請加名,審查到一般需時大約多少時間呢?
因為我正在研究裝修問題, 如果需時多年, 我或需要加多點傢俱等
因為我們沒有太多資金, (地板就沒有辦法)

希望得到大家意見, 謝謝各位
分享 分享 讚好人數:0查看名單

住左先,无咁快

2-3人單位,就算4人,都未必調到大單位,夠資格參加調遷都唔代表有單位比你揀

4人通常排到最後一日 無咩好單位淨低, 除非無咩要求有單位就沖, 吾係要有心理準備住好耐
市2 共享頤年
G1308xxx-x

大家好, 我新來此Group
本人多年前與兒子申請公屋, 今年終派安達2-3人單位,
收屋後, 準備與現時男友結婚, ...
jmamaj 發表於 2016-06-01 14:51 原文

我諗又唔洗話要好多年ge,上左樓簽左約加人應該唔洗好詳盡ge審查,
但我諗你都預返起碼新屋都住返一年咁啦…
我唔太清楚,加人你可能要入伙等收埋租約先得…
跟住又要等新一期的調遷計劃再入紙申請…

如果你係22平方米以下就紓緩擠迫同埋改善空間兩個調遷計劃都可以參加。
如果高過就只可以參加改善空間調遷了…
紓緩擠迫同埋改善空間調遷計劃都係大約一年一次…
不過今年改善空間就暫停一年。

入紙參加調遷計劃到揀樓又2-3個月,
揀o岩樓的話,如果你揀ge係未入伙ge新樓,又可能等返半年-9個月先有鎖匙…

另外,你都要預返,以你ge密度,揀到新樓2房單位機會好低(除非哥期調遷多單位供應,或者你揀新界/市區)
舊樓的話如果要市區,你預應該最盡都只可以揀到30-35平方米ge樓…
除左要離島,如果唔係冇咩可能揀到40平方米以上的單位。

如果你唔介意揀返d得30平方米的一房單位,應該第一次參加調遷計劃都會揀到樓
但如果要死守等到有大單位,甚至要等到有新樓2房ge…
咁你可能就要住返10年8年…期間再年年參加調遷計劃了…本帖最後由 LittleTina 於 2016-06-01 15:16:41 編輯
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒

搭單一問, 拎鎖匙係味同時簽埋租約??
市2 共享頤年
G1308xxx-x

同意其他會員所指,2人加至4人後約5.4xM/人,參加調遷資格是有的,但無咩優勢可以揀到好嘢,除非要求不高啦,否則都要住上一段不短的時間,甚至年年參加,年年失望,所以安達裝修要投資多少,要諗清楚;加名方面,先結婚後加名,順利的話,一個月多啲已可完成。

搭單一問, 拎鎖匙係味同時簽埋租約??
wabobo 發表於 2016-06-01 15:28:49 原文

分享 分享 讚好人數:1查看名單

扩四: g1214xxx 8/10 2014收信 终於结束了七年的轮侯时间   !

擴2- G12893xx
s1-Nov 2011, s2-Nov 2013,
s3-15/08/16, s4-18/08/16, 20號收信派映泉, 07/12/16派匙

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖