香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 社會保障&關愛基金 » 點解我會覺得呢板既新聞:堅離地嫁
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

完全明白,
分享 分享 讚好人數:0查看名單

幾蚊,誰會無??
但有好多老人為左呢幾蚊,要執幾多個汽水罐或紙皮你知嘛?
係生命未安息之前每一日全日嘅勞動...
happypizzahk35 發表於 2016-03-20 00:36:17 原文

家家有本難諗的經
安達邨=兄弟邨?

回應 #4 taiman52

認同﹗因為我知道有好多老人家唔係冇錢,而係唔捨得俾錢﹗例如你買野俾老人家,佢問你幾多錢,你已經呃佢係$20,但係佢都會話咁貴既,$5差唔多﹗d老人家就係咁架喇﹗成日都唔捨得使錢,到最後都可能發現佢人走左喇﹗原來剩低好多錢﹗明明可以生活過得好輕鬆,硬係搞到自己過得好鬼慘咁﹗真係唔知為乜﹗

回應  taiman52
    認同﹗因為我知道有好多老人家唔係冇錢,而係唔捨得俾錢﹗例如你買野俾老人家,佢問...
fannyl2012 發表於 2016-03-20 23:40:36 原文

人性。
當我地都老喇,或者都會有咁嘅心態。

報紙成日都會有類似報導。

阿婆 27 萬
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20140305/bkn-20140305232855595-0305_00822_001.html

單身綜援老伯 6 萬
http://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20151109/s00002/1447005598421

80 歲失明婆婆 2 萬
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150124/19014457本帖最後由 teasee 於 2016-03-21 00:18:29 編輯
特快已選租置單位,感恩中。

人性。
當我地都老喇,或者都會有咁嘅心態。
報紙成日都會有類似報導。
阿婆 27 萬
單身綜援老伯 6 萬...
teasee 發表於 2016-03-21 00:18:17 原文

好多老人家擔心錢銀"有出無入",所以吾捨得使錢,"單身綜援老伯 6 萬"果個話吾知點算,我1萬都無,我有資格講"吾知點算"掛,好多野擔心都無用......本帖最後由 taiman52 於 2016-03-21 02:42:56 編輯

回應  taiman52
    認同﹗因為我知道有好多老人家唔係冇錢,而係唔捨得俾錢﹗例如你買野俾老人家,佢問...
fannyl2012 發表於 2016-03-20 23:40:36 原文

好多老人家擔心錢銀"有出無入",所以吾捨得使錢

回應 #17 taiman52

咁又係,佢地又冇收入咯~係會擔心錢銀問題

回應 #18 fannyl2012

"單身綜援老伯 6 萬"果個話吾知點算,我1萬都無,我有資格講"吾知點算"掛,好多野擔心都無用......
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #19 taiman52

層樓都KO咗我同我先生啦!不過好在大家都有份工,唯有等出糧,再儲下錢咯~

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖