香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 房署話18歲以下子女不一定要加名?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...9
支持鍵盤翻頁

回應 #1 ksssa2003
最後有好處同唔好處,加名好處日後分到比較大的3至4人單位,但又要等長D時間。唔加名得2人當然係快D,但分個2至3人單位真係3個人住細左小小!加一個名都未可以轉間3至4人單位,這點你知道的。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回应 #33 hautingfong

請問伙唔係真係可以唔哂加BB既名?你當時情況點
因為有朋友市三,審查未上訴,但第二個BB就黎七月出世
佢都想知可否唔加名?

如果系4人,咁會派3-4人單位還是4-5人單位?
希望以後會更好!!!

當時房署話一定要加名, 到我加左之後, 又話bb可以唔洗加住, 上左樓先再加
chris133168 發表於 2015-09-16 07:16:10 原文

無錯如同住一定要加... 如果話bb可以唔加上咗樓先加...咁你先瀨嘢~

真既?

個個都唔加仔女,對宜家排緊4人家庭唔公平
rainbow` 發表於 2015-09-15 17:23:07 原文

唔加仔囡係排三人隊,派都係3至4人單位,點會對四人唔公平?
G1256### 擴3
2010/6 - 收藍卡
2015/10/13 - 水泉澳/明泉樓

唔加仔囡係排三人隊,派都係3至4人單位,點會對四人唔公平?
liy7239 發表於 2016-06-07 22:26:41 原文
唔係講派個單位幾大,係講個no,明明4人no未到,有仔女唔加走去排3人隊,咁排4人隊既家庭咪會唔公平囉,咁不如全部4人都取消一個仔女名,全部改排3人,咪快d上樓囉 都係唔好,改做2人仲快上樓

房署電話吾好信,好多人問過,但佢地無統一肯定既答案架,我都問過

唔係講派個單位幾大,係講個no,明明4人no未到,有仔女唔加走去排3人隊,咁排4人隊既家庭咪會唔公平囉,咁...
rainbow` 發表於 2016-06-09 18:26:49 原文

你要明白加人照排返三人單位係放棄排大啲嘅四至五人單位(房署唔會派四至五人單位俾三至四人嘅),即仍然係三人隊唔係四人隊,對四人隊完全冇影響,除非佢轉排四人隊而編號又早過你咁就會對你有影響,你應該高興佢冇轉排四人至啱
G1256### 擴3

唔係講派個單位幾大,係講個no,明明4人no未到,有仔女唔加走去排3人隊,咁排4人隊既家庭咪會唔公平囉,咁...
rainbow` 發表於 2016-06-09 18:26:49 原文

你可以取消人數而求快上樓㗎,四至五人二房四百多天,三至四人一房三百多尺,二至三人冇房二百多尺,自己取捨喇
G1256### 擴3
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...9
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖