香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 房署話18歲以下子女不一定要加名?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...9
支持鍵盤翻頁

房署話18歲以下子女不一定要加名?
我早年同老婆和大女一齊申請左3人擴展區,但後來等等下二女又岀左世,但當時我打電話去房署問但他們話18歲以下子女不一定要加名入去,所以當時就一直沒有加二女名入去。
不過近日聽見有會員因沒報足夠人口而引起麻煩,所以又打電話去房署問但今次他們説要報 但就沒規定要什麼時間報,可以上樓後報都可以。所以令我十分煩惱!但今次電話我就有錄音,
如果將來有什麼問題我可否以此作為理由?又或者到時我可以如何做呢?(本人已過審查2年)
感激!!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

當時我打電話去房署問但他們話18歲以下子女不一定要加名入去………你有冇聽錯?! 應該係18歲以上先不一定要加! 一般情況未足18歲,通常要跟父母一起申請的,你現在唔加細女,派樓簽約先加的話,到時未必收到樓
分享 分享 讚好人數:3查看名單

新界3人

當時我打電話去房署問但他們話18歲以下子女不一定要加名入去………你有冇聽錯?! 應該係18歲以上先不一定要...
MaggieWong 發表於 2015-09-15 16:18:20 原文

但到時他會否取消我的申請重頭排 ?還是反去4人條隊呢?
真係取消重新來我都不知點算
我現在一個做嘢 收入又不可以過要就住就住 真係頂不順重新來

我問過,子女唔一定要加名,但是如果要加就一定係未滿18歲,超過18歲就唔可以,但是夫妻就一定要加!本帖最後由 我是一個妈妈 於 2015-09-15 16:31:39 編輯

當時我打電話去房署問但他們話18歲以下子女不一定要加名入去~呢到真係冇聽錯 好後悔個陣冇錄音

子女唔一定要加名,但是如果要加就一定係未滿18歲,超過18歲就唔可以,但是夫妻就一定要加!
我是一個妈妈 發表於 2015-09-15 16:31:03 原文

個陣他就係同你講的説話差不多

但到時他會否取消我的申請重頭排 ?還是反去4人條隊呢?
真係取消重新來我都不知點算
我現在一個做...
ksssa2003 發表於 2015-09-15 16:30:24 原文

加油!

會排4人隊,但會遲1,2年上樓

加油!
會排4人隊,但會遲1,2年上樓
MaggieWong 發表於 2015-09-15 16:33:56 原文

係反4人都冇甘驚

G13230XX-2 2013年1月申請,苦等7年11個月,特快揀樓葵涌邨,11月16日正式收鎖匙,畢業了!
擴3+2(ADHA) - 2019年11接受申請指定地區
2019年8月首派葵涌邨夏葵樓1樓
2020年10月特快揀到葵涌邨中層單位
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...9
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

如果你是輪候冊人士,請分享你的申請進程,謝謝! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖