香港公營房屋討論區
主頁 » 關愛互助 » 溫馨提示 » 香港無冷氣夜
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

妳一話提Mogee呢個字眼,我就諗起我隻貓。
mogee88 發表於 2013-09-28 19:56:57
因為我唔知你介唔介意我講你真名嘛,所以用番你網名。但我而家先知mogee係你貓貓個名囉
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數
分享 分享 讚好人數:0查看名單

因為我唔知你介唔介意我講你真名嘛,所以用番你網名。但我而家先知mogee係你貓貓個名囉
yee 發表於 2013-09-28 22:37:48

哈哈, 點會介意呀!! 只不過我隻貓貓月頭走左啦, 所以咪諗起佢囉..

哈哈, 點會介意呀!! 只不過我隻貓貓月頭走左啦, 所以咪諗起佢囉..
mogee88 發表於 2013-09-28 23:42:30
貓貓走咗咩?咁咪唔可以同你一齊過新生活,搬去啟德囉!!!!對唔住喎,觸起你的傷痛。  boogie
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

貓貓走咗咩?咁咪唔可以同你一齊過新生活,搬去啟德囉!!!!對唔住喎,觸起你的傷痛。  boogie
yee 發表於 2013-09-29 07:47:30

係呀, 今個月頭佢呼吸有d雜聲, 觀察幾日之後決定帶佢去覆診, 獸醫話佢腫瘤大得好快, 有可能已經擴散到肺部, 而另一個可能係肺積水而導致佢呼吸困難, 建議立即打安樂針, 否則情況好危險, 所以最後做左呢個決定, 之後亦安排善終服務...

係呀, 今個月頭佢呼吸有d雜聲, 觀察幾日之後決定帶佢去覆診, 獸醫話佢腫瘤大得好快, 有可能已經擴散到肺部...
mogee88 發表於 2013-09-29 19:15:34
我諗你當時一定好傷心……可能呢個傷痛耐唔耐就會拮到你。好怕養寵物,因為要面對牠的老去。我以前都養過一隻十四年的狗仔,由睇住牠半夜出生至牠終老。雖然牠死去已9年,但間中呢個回憶都會湧到我腦海,令我隱隱作痛。不想回憶,但未能忘記。你係第一個令我在網上講出呢件事的人,可能mogee觸動到我神經。願牠們安息,投胎做一個好人。本帖最後由 yee 於 2013-09-29 21:10:23 編輯
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

NB...  抵着, 马英九都是粉...
isAnna 发表於 2013-09-27 17:46:02

賴茄都是不錯選擇,它會令你越跑越快!

我諗你當時一定好傷心……可能呢個傷痛耐唔耐就會拮到你。好怕養寵物,因為要面對牠的老去。我以前都...
yee 發表於 2013-09-29 21:08:06

其實帶佢去覆診之前, 發現佢動靜古怪已經有兩星期, 成日係走廊到瞓(以前冇的), 今個月初突然呼吸有雜聲, 又瞓唔到, 我都已經有晒心理準備了. 佢打針之前15分鐘, 我望住佢喊左出黎, 當時佢仲好精靈傻更更四圍望, 完全唔知自己下一刻係點; 打針之後, 個樣好安祥, 似平時一樣瞓左覺咁.

隔左兩日安排火化, 善終職員話佢係唯一一隻走得最安祥, 我同我既朋友對佢作最後一次對話既時候, 佢明明雙眼合埋, 冇幾耐我係feel到佢隻眼唔夠兩秒斬一斬, 跟住冇幾耐隻眼慢慢開左三分一(我影低左), 個一刻我知佢靈魂返去肉體一陣同我地say goodbye, 之後親手按掣火化....我只可以講, 真係搵唔返一隻好似佢咁乖, 佢真係乖到不得了....
係呀, 養寵物真係唔容易, 當面對離去個一刻真係要好大勇氣, 我暫時都冇打算再養, 或者搬左屋後計畫一下...

其實帶佢去覆診之前, 發現佢動靜古怪已經有兩星期, 成日係走廊到瞓(以前冇的), 今個月初突然呼吸有雜聲, ...
mogee88 發表於 2013-09-29 21:57:41
你好衰呀……短短一段說話搞到我喊,你的一字一句,我非常明白你當時的心情,個心真係好痛,好(up)。我好多野想講,但眼前的淚水已遮蓋我的視線,再不能打字落去。
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

你好衰呀……短短一段說話搞到我喊,你的一字一句,我非常明白你當時的心情,個心真係好痛,好(up)。我好...
yee 發表於 2013-09-29 22:08:03

哎呀, 真係唔好意思, 我唔想的. 人同動物係有感情的, 傷感係正常, 其實適當既宣洩總好過藏係心裡面, 最多我借個膊頭過妳盡情喊啦...

哎呀, 真係唔好意思, 我唔想的. 人同動物係有感情的, 傷感係正常, 其實適當既宣洩總好過藏係心裡面,...
mogee88 發表於 2013-09-29 22:17:25
我而家去瞓,明天又係新開始。今晚收吓口先。明日再出動做番本來的我。night night....boogie
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖