香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 興趣坊 » 宗教 » 因信有福「那沒有看見就信的有福了。」
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...8...11
支持鍵盤翻頁

回應 70# alcwing

所以咪做到咁成功囉。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  alcwing

所以咪做到咁成功囉。
sum_summer 發表於 2012-10-16 16:29:57

個別教徒,口裡說愛,包容,
但內心狹隘,表裡不一,
根本做唔到佢地宗教果種基本理念.

我講既教徒,係包括好多宗教,非單一指天主或基督教本帖最後由 alcwing 於 2012-10-16 16:38:24 編輯

个别教徒,口裡说爱,包容
但内心狭隘,表裡不一,
根本做唔到佢地宗教果种基本理念.
alcwing 发表於 2012-10-16 16:33:12

我又分享一件事,有一次某教會上我家探訪我媽,因我媽沒返教會一段時間,而我媽已經到另一個
教會返緊。那教友問我媽為何沒返教會,我媽說已經返緊另一教會。那教友便說:我們常常探你,又送我禮物給你,我們對你那麼好,為什麼返另一教會,不返我們的…………我心想:我媽不是信主嗎,不可返別的教會嗎。教會在爭信徒?

我又分享一件事,有一次某教會上我家探訪我媽,因我媽沒返教會一段時間,而我媽已經到另一個
教會返緊。那...
sum_summer 發表於 2012-10-16 16:50:22

佢地下面好多支派架.
你呢d小事啦,
我朋友佢爸爸好多年前離婚獨居,
後其佢爸信左教,結果早年佢離世時,
佢班兄弟姊妹好熱心咁聯絡我朋友話幫攪生後事,
殯儀,灰位都話幫攪埋,有咩唔掂開口攪到掂,教會會幫手咁話,
咁我朋友非教徒,而又家貧,加上而家灰位幾貴你都知啦,
心諗咁好,自己家境唔掂,呢班又係老頭生前教友,咁熱心冇話拒絕人啦,
點知攪完出殯,火葬,樣樣開返單收足錢,安排個灰位就貴到冇朋友,根本負擔唔到,
最後果班教會兄弟姊妹知道我朋友自己屋企原來有裝香拜神,態度大變,
口話幫忙去佢爸生前住既公屋到幫手執野,結果原來去抄家,
咩值些少錢傢電都搬走,話既然用唔著,捐俾教會喎.....
最後佢爸到而家都未安排到灰位,打去教會又同你遊花園,最後不了了之.
而家咪自己排隊攪政府公家灰位囉

佢地下面好多支派架.
你呢d小事啦,
我朋友佢爸爸好多年前离婚独居,
後其佢爸信左教,结果早年佢离世时,
佢...
alcwing 发表於 2012-10-16 17:08:46

講真教會真係幫到好多野,灰位係其中之一。說到拜神,我家兄就叫我媽唔好裝香,依家連祖先位都唔裝。唔通信左教就連尊敬先人都唔可以?

講真教會真係幫到好多野,灰位係其中之一。說到拜神,我家兄就叫我媽唔好裝香,依家連祖先位都唔裝。唔通...
sum_summer 發表於 2012-10-16 17:18:59

呢d冰山一角啦,有人家中長子,信左教,自己出面住,
咁佢屋企人係傳統中國人,屋企有拜神,
咁佢老豆過身時,屋企緊係攪返傳統佛道儀式啦,
咁呢個長子就不停反對,但最後成家人堅持佛道儀式,
好啦,到出殯果日佢都唔肯裝香跪拜,一直企埋一邊,更家唔好話擔幡買水啦.
佢話係邪信..........

呢d冰山一角啦,有人家中长子,信左教,自己出面住,
咁佢屋企人係传统中国人,屋企有拜神,
咁佢老豆过身时,屋...
alcwing 发表於 2012-10-16 17:24:38

所以我咪唔信囉

回應 74# alcwing

你的人生經歷....看得見你並不快樂...
無論你說的是真或假....
我個人是相信自由是讓別人有選擇....做或不做, 信或不信

看到你在這裏排山倒海的回覆....
你數算我的說話.....比我說的多很多倍...
你對我說的說話非常敏感.....是很負面的反應...
各人的個性和背景不同.....
多謝你說出對我的感覺.....
但說得多...不代表你是正確....
本帖最後由 mamachung 於 2012-10-16 23:08:52 編輯本帖最後由 mamachung 於 2012-10-16 23:09:42 編輯本帖最後由 mamachung 於 2012-11-9 23:19:43 編輯
壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)

回應  alcwing

你的人生經歷....看得見你並不快樂...
無論你說的是真或假....
我個人是相信自由是讓別有...
mamachung 發表於 2012-10-16 23:07:59

你覺得係咪係囉,
有錯歡迎指正,我虛心受教,
至緊要你自我感覺良好.
但有時放眼看世界,人生並唔係係一本書度,

所以我咪唔信囉
sum_summer 發表於 2012-10-16 17:28:28

多謝你在這裏對宗教的睇法,
記念祖先有不同的方法,
對在生的人好些....而死後才敬佩又有何用...
只要是用心看世界.....每天也是新開始...!!
願你每天有新發現.....
壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...8...11
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖