香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 為無理800綠長配額變1600個爭取不平..一般家庭幫忙給力?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

租置好多都係豬頭骨,連原來租客都唔肯買,綠長真係會買晒??
chuXchu 發表於 2021-08-20 11:02:51 原文
一定唔會買晒既,相信因為地區或較大單位綠長都會有興趣
分享 分享 讚好人數:1查看名單

講左咁耐,1600點黎? 得你一個講你出post唔該你解下話
chuXchu 發表於 2021-08-20 11:08:06 原文
1600係誇張左,100-200個就唔出奇
分享 分享 讚好人數:2查看名單

CardyLam 發表於 2021-08-20 12:55:28 原文
同意,因為根本果800個入面,
有冇200個係一房以上,
而又唔係問題單位,都成單題本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-08-20 13:36:43 編輯

CardyLam 發表於 2021-08-20 12:55:28 原文
800個其實無誇張
鑽石山啟鑽苑???
分享 分享 讚好人數:0查看名單

800個其實無誇張
chunssse 發表於 2021-08-20 14:37:57 原文
綠長最多取去100-200個租置單位左右, 點會攞晒800個租置而變成1600個吖, 租置細單位佢地唔會要啦架
分享 分享 讚好人數:3查看名單

因為長者可以優先擇樓,而佢地可以揀租置單位或者綠置居單位。
但係佢哋揀租置單位既時候係唔會扣除800個...
chunssse 發表於 2021-08-20 10:47:12 原文
理論上可能係,但實際上唔可能出現呢個情況

聽日就去國安熱線舉報?
tkonni 發表於 2021-08-20 00:38:05 原文

只要800個未賣哂 都可以要租置 本身得30%依家變100%家有長者
chunssse 發表於 2021-08-20 11:29:56 原文

綠長最多取去100-200個租置單位左右, 點會攞晒800個租置而變成1600個吖, 租置細單位佢地唔會要啦架
CardyLam 發表於 2021-08-20 21:34:00 原文
(先利申:我只對租置有興趣,綠置居唔會買,唔係單純係價錢問題,仲因為我而家住豆腐渣新樓,質素參差,間格唔實用,先想換舊樓)

我真係唔明,點解咁多人,仲咁天真,
以為租置好多好野,
住得好地地,人地唔買都繼續租啦!

收到返來的,多數唔係細單位,就問題單位。

即管放長雙眼睇下,到時幾多人跌眼鏡,
名單一出,過半數唔係細單位,就問題單位,
一係就環境因素差,近垃圾房,座向/樓層差。

我去幾條有興趣買的邨,
睇圖則對門牌號碼,再搵新聞,
發現果幾條邨,過半數一房以上單位,
都係凶宅……

如果近年發生,新聞/凶宅網雖然冇寫明邊個單位,但同樓層有吉房,睇得出鋁窗/露台鐵欄係新換上去,9成都係果間;其次就係,如果新聞有相,遺體落在果間吉房正下方,又係多數係果間。

部份我更加上過樓問鄰居/樓下保安,證實係問題單位;當然有極少數真係好野來,保安都讚。

連市區出售率最低的 翠屏北邨,
我都只見到,
只有 翠梓樓,翠楠樓,翠榕樓,翠桉樓,
加埋有六七間,30平方米以上的吉房,
呢條邨吉房,集中在舊長型的細單位。

全港出售率最低的 山景邨,
吉房都主要係細單位,
雖然大單位吉房,都較其他邨多……
(呢條邨,我完全冇興趣,只係了解下,出售率最低的屋邨,係咪代表一定多吉房)

而同樣出售率低的 朗屏邨,
情況就截然不同,只有十間左右吉房,
可見出售率低,唔代表吉房就會多。

我見過多吉房的租置屋邨大廈:

翠屏北邨 —— 翠楊樓 翠桃樓
舊長型,全座均為,約23平方米,
唯 翠桃樓 每層另有一間約18平方米單位。

利東邨 —— 東茂樓 東興樓
Y1至,全座均為,約23平方米細單位。

??以上兩邨相關大廈,均每座有至少二十間吉房

多大單位吉房屋邨推介:
黃大仙下一邨
迷你單位固然有唔少,我冇數,
而30平方米以上的單位而言,
Y4型果幾座尤多,約有十幾間,
相連長型 都有兩三間,
係市區罕見的例子,但有幾間,
對過新聞,好大機會係問題單位 ?

其餘租置屋邨,尤其市區,
30平方米以上的吉房,
絕少會有多於10間。

(先利申:我只對租置有興趣,綠置居唔會買,唔係單純係價錢問題,仲因為我而家住豆腐渣新樓,質素參差,間...
MoonHeiYuet 發表於 2021-08-20 22:24:23 原文
我地大家都明白, 是有些人唔明白, 或者有其他目的而扮唔明白 本留言最後由 CardyLam 於 2021-08-20 22:43:25 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖