香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 其實今次唔止800個長者配額囉
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7...15
支持鍵盤翻頁

房署啲高官係用屎忽諗嘢, 試問有幾多人會交間公屋出黎去換間百多呎既細屋, 仲要俾過百萬, 貼地啲啦, 傭官!
CardyLam 發表於 2021-08-18 22:07:25 原文
的確,所以我一直覺得居屋同綠置嘅定位係調轉左,居屋白表幾細都會有人買,因為佢地好多都唔會住入去,買完擺幾年就放出去。
但綠置係樓換樓,會放出去嘅人比較小,而且大部分都唔會要比自己間公屋細嘅單位。本留言最後由 zooeleddhh 於 2021-08-18 22:20:57 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

CardyLam 發表於 2021-08-18 22:13:49 原文
如果單人上期都有申請,而又剩餘咁多細單位,咁係咪300個配額後就算有單位淨係咪都唔會賣比單身人士呢?如果上期淨反啲細單位,今期300個單人留比佢地優先選擇呢批樓,我諗唔會有太多家庭隊及長者隊唔滿意,令單身人士開心,佢又可以賣得出,雙贏啦。
G1314xxx 市4

回應  月亮1314

佢哋驚青衣柴灣無人要呀
wong5132 發表於 2021-08-18 21:13:57 原文
佢比單人優先買囉~又唔出呢樣
G1314xxx 市4

綠表是公屋單位家庭成員名單內有份的人士才有資格,那長者原本就是住在一起的,如果長住老人院是會被求刪名...
zooeleddhh 發表於 2021-08-18 15:45:55 原文
我理解800係唔計租置, 只計綠罝, 所以有機會多過800個長者優先揀樓, 我認同係唔公平
分享 分享 讚好人數:1查看名單

但應該在出售租置前會透露是否問題單位詳情,呢點我又唔係好擔心,睇佢初步簡介,九龍各區都好似有大單位...
月亮1314 發表於 2021-08-18 22:15:27 原文
凶宅,正常就唔夠膽唔講,但以前未試過咁賣,所以都唔敢肯定。

或者佢只講某啲類別,自殺/他殺 先講,
自然身故,追債,鄰居滋擾,滲漏,
呢啲就唔講,咁都幾大鑊。

他最後果句寫住,賣兩期後再作檢討,
如果問題單位,同迷你單位,唔見得會賣得晒,
佢大可以到時話銷情唔理想,唔再賣租置。

感覺佢好後悔話賣租置,而家可能被上面叫停;
佢當初可能低估,問題單位同細單位,難賣出,
同埋如果要求,唔肯買的現有租戶調遷,
實受到社福界果啲挑戰;
所以而家可能想,求其做樣賣一兩次,
就話冇人買,大條道理唔再賣。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  月亮1314

我已經留晒電話同email.佢隔咗一日搵咗房署職員打比我。就係果個不專業姐姐。。。我已經表...
sdu 發表於 2021-08-18 21:23:49 原文
唔好意思,睇咩信?回覆你嘅信?因為我好硬淨我講明會向申訴專員投訴,同埋搵東張西望報導下,睇下東張會唔會幫忙搵律師問下有無問題。
G1314xxx 市4

我理解800係唔計租置, 只計綠罝, 所以有機會多過800個長者優先揀樓, 我認同係唔公平
CardyLam 發表於 2021-08-18 22:27:53 原文
我以為2選1,但長者家庭應該都好少會選租置,有新樓都會選新樓多,會考慮舊樓的都是租置大單位,而不細於自己現在間屋。加上遲下好似有啟德海境,所以正如樓上網友講,應該1千戶左右。

凶宅,正常就唔夠膽唔講,但以前未試過咁賣,所以都唔敢肯定。
或者佢只講某啲類別,自殺/他殺 先講,
自...
MoonHeiYuet 發表於 2021-08-18 22:31:30 原文
但睇留言,好似都有部份人一心想買租置大單位,始終平,無乜負擔,如果有機會比我買到租置4百以上大單位,就算單位曾有人去世,上門收數我都唔太介意,只要唔係咩滅門慘案,隔離屋有傻佬攞刀斬人或隔離屋有收集垃圾成屋小強嘅人。
如果佢無人買,就會唔再賣就好,有教訓的話就以後唔好再推百幾尺吧,或者比多一個選擇楝,4人以上家庭買兩個單位囉,比人打通,好快賣晒。本留言最後由 月亮1314 於 2021-08-18 22:55:23 編輯
G1314xxx 市4

佢比單人優先買囉~又唔出呢樣
月亮1314 發表於 2021-08-18 22:27:26 原文
作用不大,上年100粒波所有人去晒,連單人都唔想買

回應 #66 月亮1314

無綫走向政府架 你估以前蘋果日報咩?
開開心心做業主

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7...15
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖