香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 山麗苑 » 房署叫我星期一去揀樓
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7...10
支持鍵盤翻頁

原來我係綠家
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我媽咪同妹妹綠家,本來月頭可以選樓,佢地親身去過一次,睇完阿妹堅決唔買,佢話番工放工好攞命,所以直頭無去選樓。今年我都用白表抽,如有幸選樓,我都會捉埋老公親身去感受下,接受到交通之後就一齊捱幾年囉,最緊要第時早出晚歸時大家唔好有怨言就得。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  Jk1978

其實不是已經剩下山麗苑嗎?還有火炭?不明
Kendyyeung 發表於 2021-08-11 21:20:50 原文
有機會突然有人撻訂,啱啱放番出黎,莫說火炭,鑽石山都有機
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我媽咪同妹妹綠家,本來月頭可以選樓,佢地親身去過一次,睇完阿妹堅決唔買,佢話番工放工好攞命,所以直頭...
kcbb 發表於 2021-08-12 07:45:13 原文
未來對外交通一定有改善,等同當年天水圍,而家城巴由天水圍出上環,只需35分鐘左右。

原來我係綠家
kissukoey5 發表於 2021-08-12 07:41:37 原文
吓!你自己唔知架?我們大家都覺得奇怪,綠單突然咁快有得揀樓,仲俾左白單一個假希望,以為有好多一房單位可以揀添。

其實自己住緊沙田,3-4人單位,要山麗真係好on居,一樣3xx幾呎 都唔明呎數大過我,但間隔一樣都係咁細...
miuchau 發表於 2021-08-11 23:32:15 原文
公屋係可使用面積計算,居屋係實用面積計算, 所以尺寸有啲分別,但其實單位大細係相若。 真係唔明白同一個房署點解要有兩種計法?扮專業?

回應  Kendyyeung

應該只留700畀單人,又會甘快開始單人既
Fais0201086 發表於 2021-08-12 07:15:58 原文
係喎, 綠表家庭隊有剩quota,應該會比埋白表家庭隊去揀,冇理由咁快畀單人揀樓

回應 #58 Florachanyl

ok呀,最緊要有啱自己嘅車出市區。
10年U02399xx擴展市區
14年加人,号碼等同G1310xxx,擴2,.  16年轉市2,                     
17年9月轉回擴2,     11月14号審查,. 11月30号轉s2
12月1号s3,.   12月4号s4

原來我係綠家
kissukoey5 發表於 2021-08-12 07:41:37 原文
如係綠核不是綠單, 咁抽獎機會率會大很多, 既然如此, 我覺得大可留回機會等下期再抽過了, 不值為此盤花了唯一一次的配額.

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7...10
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖