香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » <重新開新帖討論>想申請擠迫戶調遷,我媽唔想變寬敞戶搬走
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  回憶

不用聽的,公屋申請表上寫明的
DONLYY 發表於 2019-01-16 00:16:26 原文
https://www.housingauthority.gov...on/RCSU2-018-1C.pdf

唔知樓主係咪遲過2017年4月1日申請, 而需受凍結一年規定喇

不過要全部成員都來自公屋, 先要凍結

<申請表內全部成員均現居於公屋(無論是否同一公屋戶或分別居於不同公屋)>

那麼樓主大B, 兩邊都冇名
係咪就唔屬於[全部成員均現居於公屋] 這一條件呢本帖最後由 baal999 於 2019-01-16 00:44:17 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #61 baal999

係喎,計數差添,只想起樓主同老婆,沒想到子女添,不過主要是回應有位朋友仔以為本身全部人有戶藉會仲快上樓,三四年就可上到樓的問題。如果係就好啦!唔洗我現在都仍未上樓啦!
G1316,18年特快2050,
18年7月擴3轉市3,9月轉回擴3,13/12轉擴4
18年5月派迎東,
心水葵青靚骨

樓主,我忍唔倒想講幾句,你呢單野早幾個月已經上來講過,當時好多人都比咗好多建議你了,你咁多個月都諗唔掂嗎? 我睇你都係唔會倒有決定架喇! 我覺得你老婆仔女真係可憐,你得把口話對老婆仔女好,你阿媽忍心要你一家四口迫住住咁細地方都唔體諒你,你好野仲要擔心你阿媽冇錢裝修嗎?我唔係嚇你,你仲係拖落去,你自己頭家都會散埋,佢都講到出口唔想拖咁耐喇! 你老婆就算口講唔介意,個心都唔知幾嬲你,小朋友好快大,D時間追唔返,你一直唔做决定你對得住D仔女嗎?就算你外母唔加名,遲D拖到你派倒屋,你都要删名,到時你阿媽一樣要調遷,你阿媽咪一樣冇錢裝修,結果咪一樣,但係你就浪費晒老婆同仔女過好日子的時間,所有野已經補償唔倒了,你老婆會一直記在心上。
G1314xxx 擴2,  2017/9月轉市2,
2018/3/8 轉s1
2018/5/11收審查信(21/5見主任)
2018/8/10轉s2, (8/11收合格信),
今期特快P018xx
22/9轉S3 27/9轉s4。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

樓主,我忍唔倒想講幾句,你呢單野早幾個月已經上來講過,當時好多人都比咗好多建議你了,你咁多個月都諗唔...
ckw1213 發表於 2019-01-16 01:05:17 原文
係呀,個陣都仲諗緊兩全其美嘅辦法,但一直都諗唔到,加上情況又有少少唔同咗,所以咪要再討論下,但睇嚟都冇可能有兩全其美嘅方法!??‍♀️

唔知樓主係咪遲過2017年4月1日申請, 而需受凍結一年規定喇
不過要全部成員都來自公屋, 先要凍結
那...
baal999 發表於 2019-01-16 00:42:23 原文
係呀,我份申請係2017年5月尾先遞,大B響公屋冇名,咁即係唔會凍結?

係呀,我份申請係2017年5月尾先遞,大B響公屋冇名,咁即係唔會凍結?
圍位喂 發表於 2019-01-16 01:12:36 原文
新政策未有親身經驗

建議你可以問返房署

不過我斷估冇痛苦喇
如果你個申請需要凍結, 房署應該會書面通知你的
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

係呀,個陣都仲諗緊兩全其美嘅辦法,但一直都諗唔到,加上情況又有少少唔同咗,所以咪要再討論下,但睇嚟...
圍位喂 發表於 2019-01-16 01:09:08 原文
你諗下你阿媽有手有腳,可以自己照顧自己,只係調遷細少少單位,但係你仔女嘅生活,就只能靠你呢個老豆
今期特快P018xx
分享 分享 讚好人數:2查看名單

你諗下你阿媽有手有腳,可以自己照顧自己,只係調遷細少少單位,但係你仔女嘅生活,就只能靠你呢個老豆 ;0...
ckw1213 發表於 2019-01-16 01:22:19 原文
Ching,你講得啱,俾咗我一個當頭棒喝,我都唔想再為呢件事同老婆鬧交,唔想委屈對仔女,既然集合咁多位Ching意見,係時候作出決定啦!禮貌上通知我媽一聲,之後除名搞調遷!

Ching,你講得啱,俾咗我一個當頭棒喝,我都唔想再為呢件事同老婆鬧交,唔想委屈對仔女,既然集合咁多位Ch...
圍位喂 發表於 2019-01-16 01:32:27 原文
祝你好運,能盡早安居落業,生活美滿。
今期特快P018xx

比我都會揀申請調遷,老婆同自己媽咪住,一定好商量,四人排真係要等十年,如果無加名,萬一你上樓前外母走左,你地就只能搬返去你媽到住,到時一定有面色睇,調遷又可以自己揀地方揀單位,最重要能盡快解決空間問題,至於你媽媽要被調細單位,係未發生嘅事,不用憂心太多,我家人都係優先寛敞戶,16年中寄左信比佢通知要調,到依家都仲未派過比佢,所以不用擔心太多,加油
市3 - 11/2012    G13172-13196
20/2轉S1  6/3 見主任  15/3 S2
21/3收信迎東  - 拒絕
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖