香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市2人 » 擴2 G1355 二派新翠邨
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6...9
支持鍵盤翻頁

恭喜恭喜,新芳樓對面就係車公廟
G1339擴4
分享 分享 讚好人數:1查看名單

擴2  G1380xxx

回應 #1 coco@chan

恭喜您??️?
我都係剛派又係高層,感受到你嘅喜悅!
G1350擴轉市2+1,28/4/19改期13/6/19見主任,28/8/19收信超額,29/5/20重審見主任,23/9/20-S2, 10/10/20轉區變暫緩,6/11/20特然收到過渡性房屋邀請信11號見主任審查/27號收合格信4/12號簽約,1/1/21正式脫離交貴租生涯,5/1/21轉S2,16/8/21-S4/即日收信首派石排灣邨高高層,開心到爆^.^

回應  fortesting

好詳盡既資訊,真係多謝你啊 琴晚我仲同老公盲估緊向邊度 而家睇完你D...
coco@chan 發表於 2021-08-29 09:26:33 原文
如果你目標係居屋既,的確可以一切從簡

露台連廚房係2/3人單位專屬,係死症,除非你揀特快先有機會揀到獨立陽台單位。至於冷氣呢個問題,你來行一轉樓下睇下啲分體冷氣裝係咩位置,就知道可以推到幾盡,呢點恕我唔講咁白

至於鐵門鐵框,既然有打算換居屋,預得有首期,嗰啲還原費真係唔係咩大數目,建議你拆哂去,嗰度門住落日日又開又關真係好嘈,而且度摺門真係十分浪費門後空間

雖然賣花讚花香,幾樣缺點你都要知,因為我突然記起,你單位左邊係電錶房,影響就應該無既,純粹有個知字就好。比較緊要既係呢度蚊蟲唔少,如果唔常開冷氣一定要裝窗紗,天氣濕少少啲飛蟻多得恐怖。同埋廁所最好裝返浴室寶,有時你唔會知道啲衫晾左出去會變成點...我試過中雀屎 本留言最後由 fortesting 於 2021-08-30 00:42:20 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #54 fortesting

我琴日真係去行左轉睇吓周圍環境 ,經你講果條隧道行過去,望吓我單位果棟睇吓啲人點裝冷氣,見好多人都剪斷晒啲晾衫繩,但又唔覺好多人掉垃圾,因為周圍都算幾乾淨,條邨好多草木同雀仔環境好好比人一種悠閒感覺,同埋除蟲方面好似做得幾好,行左咁耐都冇比野咬 之後行埋百佳超市都幾多野買好多選擇,新翠邨真係唔錯,老公仲話我驚住落左唔捨得走
講返間屋先,原來有電錶房,不過應該問題不大,照你咁講,度鐵門好似真係拆左改趟門會好啲,如果多飛蟻睇嚟防蟲網唔小得,我都怕飛蟻入屋到時變白蟻就大鑊  
唔該晒街坊嘅溫馨提示 ,真係獲益良多 本留言最後由 coco@chan 於 2021-08-30 07:33:51 編輯
G1355 擴2 2014年7月
                2021年3月見主任
                2021年6月S2
                2021年7月S4   7月6拒絕
                2021年8月S2   8月26 S4  8月28收信
                2021年9月 收匙畢業  感謝各谷友祝福同資訊分享
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #53 Annhml

咁開心,恭喜晒啊,最緊要自己鐘意
                2021年3月見主任
                2021年6月S2

恭喜

回應  fortesting
我琴日真係去行左轉睇吓周圍環境 ,經你講果條隧道行過去,望吓我單位果棟睇吓啲...
coco@chan 發表於 2021-08-30 07:31:22 原文
除非你地有長者,否則抽到既居屋分分鐘比呢個單位細,呢度我預左住到拆架喇,到時重建優先,應該揀到一房居屋既

其他野簽約再算,收匙後諗裝修又有排煩
renemystina

回應 #58 fortesting

現階段樣樣都幾滿意,只差睇埋有冇問題鄰居(希望冇啦 ),如無意外就簽約啦,而家已經開始諗定要點裝,鋁窗定趟窗,拆唔拆鐵門,冷氣問題,諗掂仲要煩搵邊間整
希望出年前可以入伙啦 至於居屋應該都十幾年後既事,到時先算囉本留言最後由 coco@chan 於 2021-08-30 12:51:39 編輯
                2021年3月見主任
                2021年6月S2

新2-1351

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6...9
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖