香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 旭禾苑 » 剛收到通知可揀樓
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  EKei

今期肯要火炭第一粒珠肯定買到兩房
zero.ck91 發表於 2020-05-24 18:11:12 原文
我第3粒珠, 得返火炭1房, 如果再俾多次機會我, 我會照要
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我第3粒珠, 得返火炭1房, 如果再俾多次機會我, 我會照要
EKei 發表於 2020-05-24 22:38:05 原文
其实白核抽中真係冇乜可能唔要, 成30万人大抽獎才得4千8百個人可中, 且往後推出的未必會再有咁多單位在一期可抽, 可能每次都係2~3000個度, 咁就更難中到獎, 一唔中就又要等成年真係有排等唔知到幾時.

回應  EKei

今期肯要火炭第一粒珠肯定買到兩房
zero.ck91 發表於 2020-05-24 18:11:12 原文
对, 我就係白核兼算前籌, 如我肯揀火炭, 到我揀時大把高層二房任我可揀.

me too

对, 我就係白核兼算前籌, 如我肯揀火炭, 到我揀時大把高層二房任我可揀.
SAMTANG321 發表於 2020-05-25 08:31:53 原文
你第幾粒珠? 最後揀左邊度?

其实白核抽中真係冇乜可能唔要, 成30万人大抽獎才得4千8百個人可中, 且往後推出的未必會再有咁多單位在一...
SAMTANG321 發表於 2020-05-25 08:26:25 原文
仲要之後D位置冇今期咁好
分享 分享 讚好人數:1查看名單

你第幾粒珠? 最後揀左邊度?
EKei 發表於 2020-05-28 21:52:14 原文
我係白核頭珠兼總排位約千六, 扣除部分被DQ及放棄D人後, 我估排位可向前至千五鬆度; 我係非常想揀二房的想多些空間, 到我揀時將軍澳低層及火炭極高層都有得我選, 但奈何內子只心儀凱德苑話寧選高層一房, 所以唯有揀了凱德苑; 如有得我選擇我係好喜歡將軍澳, 對出一條海濱長廊好舒服, 再加上幾間大商場連貫一起成無敵超大型, 真係幾好, 且又有二房比到我雖然位置已不算好.

錫老婆會發達, 師兄你好好彩第一粒珠, 不過俾我都係會有大買大, 將軍澳果條海濱長廊真係正, 跑步一流, 不過都要大家都鐘意先得, 我去到揀樓日得返將軍澳同火炭1房, 無奈最後一刻另一半解決唔揀自己DQ, 嫌得1房同低層, 依家佢都後悔冇要到, 因為今次唔要下次真係必抽得到

冇錯, 如另一半不開心或不喜歡只得自已開心如此也会没意思.

如師兄目標想二房其实難度非常高除非家有長者排到長者隊, 今次我白核之所以還有机会有二房比到我要, 除了有運抽到算白核前籌外, 本身今期也算多户有成4千8咁多, 再者當優質屋苑的二房全被揀完只剩火炭二房時, 很多長者隊都不要火炭位置寧走去揀選長沙灣優質一房所以才有剩比到白核/綠核要, 正路二房單位只比千五户的長者戶及重建戶揀晒也不夠(二房今期只得千三度), 所以今期白/綠核能有二房要算好彩了, 往後未必咁易, 呢個政府建築二房單位只佔好少比例, 根本家庭户好難会有二房比到你地要.

冇錯, 如另一半不開心或不喜歡只得自已開心如此也会没意思.

如師兄目標想二房其实難度非常高除非家有長者...
SAMTANG321 發表於 2020-05-29 08:45:22 原文
其實應該起多D 2 房或以上仲實際, 買得居屋既大部份都係有大買大, 特別係綠表, 依家剩返咁多開放式好D人連揀樓都唔去

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖