香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 興趣坊 » 宗教 » 六字大明咒(觀音心咒)-旋律充滿慈悲祥和
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...7
支持鍵盤翻頁

所唸經文同漠拜方式唔同佢以前做開嗰種,接受唔到咁大改變,因為話明係佛教嘛,點解分別咁大?
Felice233A 發表於 2012-10-9 01:28:58

因為經文係日文黎ga,我由細眼啊嫣諗到大都唔知係乜,其實真係唔係咁多人接受到,
自從幾年前發生左D事,令我感覺到佛的存在,
分享 分享 讚好人數:0查看名單

所唸經文同漠拜方式唔同佢以前做開嗰種,接受唔到咁大改變,因為話明係佛教嘛,點解分別咁大?
Felice233A 發表於 2012-10-9 01:28:58

其實正信佛教,唔係要你去拜佢....
前邊都講過,佢只係想作為我地既導師....
我地作為學生,只要用一種對師長既敬仰就可以,
而呢個教,印像中好似係好偏離...

以前有傳呢個教係邪教,好似法輪功咁畀人認定係邪教、魔教。
Felice233A 發表於 2012-10-9 01:31:59

我都聽過

所以小心D,有時掛羊頭賣狗肉...表裡不一
佢好似係信奉妙法蓮華經,
但好多野有自己一套..有D偏離傳統佛教,
...
alcwing 發表於 2012-10-9 01:32:09

個黑箱裏面個牌有寫住妙法蓮華字樣。
媽咪入咗教之後至聽到邪教啲傳聞,個心好唔舒服,更抗拒繼續信奉呢個教。

因為經文係日文黎ga,我由細眼啊嫣諗到大都唔知係乜,其實真係唔係咁多人接受到,
自從幾年前發生左D事,令我...
vasto 發表於 2012-10-9 01:37:43

咁其實妳有心信佛,不如選擇返傳統正宗,
好過有D不倫不類,
若妳有心向佛,基本無需捨近取遠喎.

咁其實妳有心信佛,不如選擇返傳統正宗,
好過有D不倫不類,
若妳有心向佛,基本無需捨近取遠喎.
alcwing 發表於 2012-10-9 01:43:14

我個心咪就係哩個佛到囉,真係唔係受我啊媽影響ga
係我自己感覺到,聽到ga,你地唔會明白
一個曾經想輕生的人,死幾次都死唔去,你可以話陽壽末盡,也可以說是有佛法維護

我個心咪就係哩個佛到囉,真係唔係受我啊媽影響ga
係我自己感覺到,聽到ga,你地唔會明白
一個曾經想輕生的人...
vasto 發表於 2012-10-9 01:58:55

獸升華成狒,水升華為沸,人升華為佛,(呢D我老作,冇經典引証,睇完就算啦)
若妳抱住正仰佛心,無處不成佛~

獸升華成狒,水升華為沸,人升華為佛,(呢D我老作,冇經典引証,睇完就算啦)
若妳抱住正仰佛心,無處不成佛~{:1_...
alcwing 發表於 2012-10-9 02:03:42

吹左成晚終於有d笑料
從未如此正經過
今晚實失眠

吹左成晚終於有d笑料
從未如此正經過
今晚實失眠
vasto 發表於 2012-10-9 02:08:18

隨緣就好,晚安啦

吹左成晚終於有d笑料
從未如此正經過
今晚實失眠
vasto 發表於 2012-10-9 02:08:18

哎吔,我原創架..妳當笑料.....

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖