香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 其實今次唔止800個長者配額囉
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...15
支持鍵盤翻頁

回應  月亮1314

好明顯係出policy時冇詳細思考。依家就亂咁補鑊!
sdu 發表於 2021-08-18 18:21:00 原文
我打去講咗半個鐘,講明如果佢地唔解釋清楚,我會去申訴專員果邊投訴,仲會打去東張西望求證一下佢果份申請須知係咪咁意思
G1314xxx 市4
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #37 miyakeharuki

呢個迷思。。。嘅然配額唔適用,唔包括,咁點解又可以用綠長身份去㨂先?最合理方法係比佢地用返GM嘅號碼去㨂。
綠置居排普通家庭41xx

1323xxx 巿二共享頤年
4/7/16電話拒絕編配
30/8/16收信轉返s2
27/10/16網上轉s3
31/10/16網上轉s4
04/11/16派正達高層
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #41 月亮1314

講半個鍾都冇用,聽電話嘅人跟本就唔識。亦都話唔到事。

回應  月亮1314

講半個鍾都冇用,聽電話嘅人跟本就唔識。亦都話唔到事。
sdu 發表於 2021-08-18 20:00:38 原文
聽電話果個係後生仔理解力都高,但係佢難免要為房置辯護(因為我話佢通告唔清晰,難以令人理解,佢唔解釋清楚的話,我會向申訴專員投訴)佢已經將我個案交房署處理,會有人致電回覆我情況。
G1314xxx 市4

回應  miyakeharuki

呢個迷思。。。嘅然配額唔適用,唔包括,咁點解又可以用綠長身份去㨂先?最合理方法係...
sdu 發表於 2021-08-18 19:59:39 原文
咪係,我都係咁同佢講,除非長者隊唔可以楝租置要用家庭隊楝租置,咁樣,就算比長者楝晒鑽石山都無話可說。起碼800個額就真係800個配額,心甘命抵。
G1314xxx 市4
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #44 月亮1314

咁麻煩師兄如果方便嘅話,可以update下佢地嘅回覆。感謝!我就冇咁好彩,聽我電話果位係呀姐,講極唔明。最後我唔想太難委佢,都放棄咗質詢。

想問你地,有冇順便問埋,
會唔會連埋問題單位一齊賣,
又會唔會透露,果啲係問題單位?

回應  月亮1314

咁麻煩師兄如果方便嘅話,可以update下佢地嘅回覆。感謝!我就冇咁好彩,聽我電話果位係呀...
sdu 發表於 2021-08-18 20:43:58 原文
如果有眾人力量比較好,其實如果佢轉咗佢1823,只要你願意留低資料比佢回覆你(只係電話)佢一定會搵房署嘅人回覆你。
G1314xxx 市4

想問你地,有冇順便問埋,
會唔會連埋問題單位一齊賣,
又會唔會透露,果啲係問題單位?
MoonHeiYuet 發表於 2021-08-18 20:50:37 原文
之前好聽話唔會有問題單位作出售喎(不百分百肯定),不過我記得的話佢回覆我時我都會加你呢個問題問下?
G1314xxx 市4

回應 #45 月亮1314

依家咩都佢地世界 同佢地玩嘢可以無好下場 佢地鍾意點就點
開開心心做業主

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...15
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖