香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 揀新樓抑或同邨好?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #35 慌慌

祝妳好運早日上新樓, 可以同維修講拜拜
分享 分享 讚好人數:1查看名單

如果係調遷,要求下邨主任有冇新樓編排.都要問下先,出咗聲有50%,50%,然後等命運安排!如果能力許可,抽...
rickyloh 發表於 2020-07-27 06:15:37 原文
我都打算抽居屋!今期仲未有申請表
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  慌慌

祝妳好運早日上新樓, 可以同維修講拜拜
smallbeer 發表於 2020-07-27 08:42:21 原文
多謝你!希望一切順利!

回應 #42 慌慌

抽下居屋,綠置都好易有得揀樓⋯⋯現在有幾個區,單位供應多咗!不過.疫情應響,推遲左申請曰期

回應  慌慌

抽下居屋,綠置都好易有得揀樓⋯⋯現在有幾個區,單位供應多咗!不過.疫情應響,推遲左申請曰...
rickyloh 發表於 2020-07-27 16:16:30 原文
宜家認真考慮抽!起碼可以試下抽大d既單位,又係新樓!又唔駛再被迫遷!香港人真難做。。。

我敢問問題,no worry!但你4人轉3人都要調遷咁嚴緊?!
慌慌 發表於 2020-07-27 05:51:26 原文
原本我住湖景係3-4人單位,唔需要搬,
但我老母話繼續留係到會諗返隻死佬,因為有涉及家暴
搬走無眼屎乾淨盲,唔好一路住一路諗起往事,好好重過生生活本留言最後由 Ladycrab 於 2020-07-30 23:23:19 編輯
可以查詢各屋邨單位面積的網站
https://data.housingauthority.go...set=ha_prhs&lang=en

擴2->新2(指定屯門),藍卡編號:U039xxx >S5畢業(由申請至3派畢業6年半)
2015年[7月]房屋署睇漏懷孕證明,人為錯誤當作1人申請;[8月]更正後為G1375~1377.....(相應為2015年8月)
2021年[7月2日]S1
首派:21/11/2021皇后山皇頤樓(拒絕)
2派:4/1/2022大埔富蝶斑蝶樓(拒絕)
3派:14/2/2022屯門安定邨,指定屯門畢業

屯門屋邨長大,鐘情舊邨
做得指定地區,都係房署認為你有特別需要先批到,
咸魚青菜各有所愛,唔駛問我點解唔要新屋架啦

原本我住湖景係3-4人單位,唔需要搬,
但我老母話繼續留係到會諗返隻死佬,因為有涉及家暴
搬走無眼屎乾淨...
Ladycrab 發表於 2020-07-30 23:22:23 原文
明白!祝福你地以後過番幸福開心既日子!

回應 #1 慌慌

你選了的房署不一定派那邨給你,我同另一個朋友也是這樣。您選您的,他派他的,所填志願表只作參考。
不過我與友人均派新樓便是了。(fyi . 她屬觀塘區,我是黃大仙區)

新樓, 同村單位面積是一樣  ??

寬敞戶有得揀新樓. 唔會掛 ?? 謝謝

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖