香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 14.5萬人申請居屋 33人爭1單位 林鄭稱願檢視與市價脫鈎
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  karmelchan
謝謝,咩叫DQ?唔好意思,咩都唔識
hihik 發表於 2018-04-12 20:59:35 原文

取消資格=DQ
因為超入息/資產,又或者唔符合其他要求
分享 分享 讚好人數:0查看名單

取消資格=DQ
karmelchan 發表於 2018-04-12 21:51:44 原文

謝謝
擴展市區 二人家庭 G1468

取消資格=DQ
karmelchan 發表於 2018-04-12 21:51:44 原文

謝謝karmel

白表系米1家4口?抽3次抽唔到?系米好1難中的,請賜教?今年系第1次,我是白表1家4口
hihik 發表於 2018-04-12 17:07:54 原文

要視乎遲d搞珠既次序
首先係家有長者核心家庭揀左先,到家有長者既配額用完,之後就係核心家庭1綠1白跟住揀樓次序去揀(核心家庭係指夫婦;夫婦子女;如果係凈係兄弟姊妹去抽就係非核心家庭),如果都仲有剩就到非核心家庭(不過機會率就……)最後揀剩400(今年單身配額)個位就係比單身申請者(即係200個白單,200個綠單)
以上係上年揀樓時既小小經驗,有錯請指教

要視乎遲d搞珠既次序
首先係家有長者核心家庭揀左先,到家有長者既配額用完,之後就係核心家庭1綠1白跟住...
Moniquewong 發表於 2018-04-12 22:27:23 原文

謝謝Monique
機會率好細,已16萬份

謝謝Monique
機會率好細,已16萬份
hihik 發表於 2018-04-12 22:43:21 原文

仲未計郵寄同經房署嘅綠表,應該十八九萬份

這幾個月我學到好嘢⋯
每年我買月餅,都要排1個鐘才買到,
現在明白是因為(項目規摸太大,)
如果用(較折哀方法減少供應數目)
咪少咗人排隊買囉!

就算抽中,一般家庭供樓也很吃力,一世就是為左層蝸居!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖