香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 興趣坊 » 運動 » 雙鹿石澗,點都要去行一次
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...8
支持鍵盤翻頁

回應 38# MaggieWong

上次行大灘郊遊徑時,在大灘入村前這條行車橋,咪係猴塘溪下遊囉!

雖然山澗及水潭好靚,但亦係發生意外高危地方,早前才有人意外浸死
所以我唔主張行山澗!

社工在西貢救人遇溺不治
08.07.2010 19:06
一名二十八歲社工,下午近二時,在西貢失足跌落水潭遇溺,由直升機

送院搶救不治;事發時,死者聯同一名二十四歲女子,到海下路猴塘溪
瀑布附近的水潭,安排訓練活動,但意外跌落水,由同行女救起時已經
昏迷,死者家人到東區醫院了解,得悉死訊,神情哀傷。

行山專家話,猴塘溪不算特別危險,但有數個水深過頭的水潭,要有經

驗的領隊帶領,建議市民行澗時要多帶一對鞋替換,以免著住濕鞋行山
容易滑倒,而在酷熱天氣之下,亦要帶備足夠食水同防曬裝備。
歡樂香江幸運星
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 35# 的士LOK

係呀!放星期三啦!
歡樂香江幸運星

回應 39# laamlaam1010

雖然條澗冇咁大,但亦有好多大石,沿澗行一樣好難,但條澗
同條路之間,間中有小路相通,亦有小潭!
歡樂香江幸運星

回應  laamlaam1010

雖然條澗冇咁大,但亦有好多大石,沿澗行一樣好難,但條澗
同條路之間,間中有小路...
carriewwf 發表於 2010-11-20 00:07

嘩 !! 正呀

回應 44# laamlaam1010

上次預佐同你行及捉魚仔,點知你地行佐鷹巢山自然教育徑!
歡樂香江幸運星

上次預佐同你行及捉魚仔,點知你地行佐鷹巢山自然教育徑!...
carriewwf 發表於 2010-11-20 00:12

皆因約唔到其他人,
我先至決定一家三口行鷹巢山
(因為唔想浪費你一番苦心淨係帶我地三仔毑)
等約到多d人既時候實會炆你衫尾你行一次啫

回應 46# laamlaam1010

玩水捉魚仔!
歡樂香江幸運星

玩水捉魚仔!
carriewwf 發表於 2010-11-20 00:33

諗下都開心~~~

回應 28# carriewwf

暫時19/12都OK... 不過我另一邊有朋友可能行大廟灣, 好難取捨呢

回應  carriewwf

暫時19/12都OK... 不過我另一邊有朋友可能行大廟灣, 好難取捨呢 ;fatc9_017...
pegpeg 發表於 2010-11-20 09:44

其他日子呢  5/12 , 12/12 , 25/12 , 26/12 , 27/12 呢

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...8
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖