香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 請教關於調遷類別問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...9
支持鍵盤翻頁

寬敞戶調遷會特別快,唔同一般特別調遷,因為我之前都是同我屋企人分別都是申請一般特別調遷,房署個分區...
tandy 發表於 2014-04-23 08:43:27 原文

哇, 差幾個月就夠60歲, 房署當然係啦啦聲啦,

我都知要輪, 最慘係唔會知幾時到自己, 個下先衰, 無了期等,
分享 分享 讚好人數:0查看名單

哇, 差幾個月就夠60歲, 房署當然係啦啦聲啦,
我都知要輪, 最慘係唔會知幾時到自己, 個下先衰, 無了期等,
apple211 發表於 2014-04-23 08:49:56 原文

因為特別調遷係自願性,你急佢唔急,唔要第一次佢就更加覺得你唔急。

況且自己揀地區,好難話嗰個地區有幾多單位合適嘅會合時走出來。樓主是寬敞戶,就算佢喺檔案歸類為特別調遷,都應該輪另一條隊,個號碼只能作為filing number來看。

因為特別調遷係自願性,你急佢唔急,唔要第一次佢就更加覺得你唔急。
況且自己揀地區,好難話嗰個地區有...
tandy 發表於 2014-04-23 08:54:58 原文

你講得好岩, 真係你急佢唔急呀, 你求佢就慘了, 心情好咪理下你囉, 唉

回應 #26 apple211

哦!希望你下次派到一個好單位啦!

回應  apple211
哦!希望你下次派到一個好單位啦!
老公 發表於 2014-04-23 12:26:58 原文

希望啦, 我而家都唔理咩單位, 有我要個區同唔係1樓就ok架啦, 舊呀 2樓都殺

回應 #27 apple211

唔係!我同你一樣都係住喺22條重建屋邨,當中4條位於葵青區內其中一條。尋晚先開完居民會,稍後出問卷睇下居民意願,如果大多數都願意搬,就會爭取葵芳前警察宿舍公屋做接收邨。照尋晚情況普遍都願意搬,只要接收邨可以安排到葵芳就OK。

今日葵青區議會會同張炳良見面,相信尋晚嘅意見會向佢反映,我估局長都會好有興趣,因為居民支持阻力自然減少,成事機會就會大好多。

回應 #28 apple211

尋晚同區議員傾完,佢已經有左答案俾我。房屋處向佢表示在出信俾住戶派房時,只會分邨內調遷同特別調遷兩個主題,即係除邨內調遷外,其他類型嘅調遷,在出派房信時全部都以特別調遷做信嘅主題。好似我個CASE,佢地係清楚知道屬寬敞戶類別。所以我亦唔再深究落去喇!

尋晚同區議員傾完,佢已經有左答案俾我。房屋處向佢表示在出信俾住戶派房時,只會分邨內...
老公 發表於 2014-04-23 12:40:28 原文

佢地知就得啦, 不過好怪, 你都無簡石籬, 點解會派呢個比你呢,

回應 #29 apple211

我都希望中啦!不過區議員同我講,已向房屋處「炸型」點解俾石歡樓我,雖然係精選左個樓層同座向極正嘅單位俾我(我都覺得奇,去過現場睇過單位座向望出去真係好正一片綠油油,個VIEW係超好的),但明知我無選到係因為交通不便都仲派。依家迫緊佢地盡量要跟番我意願,葵聯都係首選爭取,不論係一期定二期。

唔係!我同你一樣都係住喺22條重建屋邨,當中4條位於葵青區內其中一條。尋晚先開完居民會...
老公 發表於 2014-04-23 12:33:36 原文

咁應該無咩問題啦, 葵芳交通都好完善,  如果肯比, 應該問題不大, 大部份人都會搬

小部份人可以向房屋要求轉區, 搬去d心水區域

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...9
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖