香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 收到房署信要調去牛頭角上邨
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

恭喜??
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #1 harrysfwong

樓主請問一下,我情況同你一樣, 是否都係畀你住一段時間 ,然後掉去細單位? 可以畀你揀地區? 是否見主任時就要跟他們說 ?  有谷友說是隨機派?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

樓主有事請教  可私訊嗎?

回應 #34 L17@@CC

你好,我的情況都係媽咪走咗,房署要我大屋搬細屋。有一年過度期俾你住,我媽咪2020年2月走咗, 9月有信來辦理轉戶主手續再重新簽新約,又要審查入息。2021年4月尾再有信通知俾你揀邨,可最多填9條邨,填咗又要交回房署見主任,交咗表格後,我10中已首派了,10月尾簽約,我今年1月頭已搬新屋入住了。
IVY
Y0089市1:10月23日首派啟鑽苑高層畢業。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #36 SMILE181818

謝謝你回答!    請問你是否填晒9條邨? 抑或 心儀嘅一兩屋邨   已又派中?   先謝

回應 #37 L17@@CC

我只揀一條邨(東匯邨,)本來想揀埋啟鑽苑公屋,但當時未建成,主任話唔能夠揀,所以只填寫一條屋邨。但最後派到自己最愛的,超開心。
IVY

回應 #37 L17@@CC

你現在揀咗邨未?您住哪條邨?
IVY

回應 #39 SMILE181818

家母剛5月仙遊,就收房署 兩封信 「轉戶籍及入息審查」。 現住的是大單位(順利邨),應該都會調返細單位, 反正都要調返細單位,都不想等到一年後, 諗住早啲同房署主任講早啲解決。 我都想調  牛下細單位, 唔知仲有冇

回應 #40 L17@@CC

明白,多謝你的回覆!祝你派到心儀屋邨!一人單位牛上大小小,牛下就比較新,應該有150尺左右。現在新的一人單位都比較小,我就同主任講派些面積大少許,現在派到大約230尺左右,你如果想住大小小,你要同主任講叫佢幫幫你吧!本留言最後由 SMILE181818 於 2022-08-15 06:24:24 編輯
IVY

回應 #40 L17@@CC

大約有10000元搬遷費,如果你第一次接受編配單位就可享3個月免租,要簽咗約住滿90天先能取到。到時房署有信來叫你去舊邨辦事處簽收。
IVY

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖