香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » 4人住1人單位,係咪一定等擠迫調遷計劃先搬得?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...7
支持鍵盤翻頁

18歲申請,計分上樓都應該無咁快架喎?
rainbow` 發表於 2017-10-29 18:47:48 原文

我都想知道怎樣可以快拿到公屋,可以講你用了多少年就可以拿到長者屋嗎
分享 分享 讚好人數:1查看名單

有個叫特別調遷,好快的,你要去屋邨辦事處搞,我有個朋友,由1人加到5人,好快搞掂.唔知你4人得唔得.
tantankwan 發表於 2017-10-29 19:50:30 原文

Thanks,我再問下先
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我朋友就系有左BB申請,9個月就同區調左比佢
我吾知系吾系吾同區/人,吾同答案
ksw822 發表於 2017-10-29 19:28:23 原文

Thanks,我再問下先

你問下邨辦 我係五個人 申請的邨內調遷

我都想知道怎樣可以快拿到公屋,可以講你用了多少年就可以拿到長者屋嗎
Rickyman 發表於 2017-10-29 21:01:24 原文

特快每年7月都人人有份,即係兇宅/空置單位嗰類, 就算特快我都排咗三四年先有份

但重點係所有選項都tick,咁你就可以玩到尾
你只tick一兩個選項,第一輪無曬你選項既單位,你既申請就byebye,但有部分人揀完唔要或者過唔到資產審查,啲單位會放返出黎比第二/三輪,如果你Tick曬離島新界市區,總之有單位就會有機會,即係你有機會係尾輪都揀到心水

長者單位係要共用廚房廁所,所以比較小人揀,岩單身或者先上樓,後加人數再換樓

你問下邨辦 我係五個人 申請的邨內調遷
carmen891206 發表於 2017-10-29 22:24:47 原文

唔該曬!

特快每年7月都人人有份,即係兇宅/空置單位嗰類, 就算特快我都排咗三四年先有份
但重點係所有選項都tick...
april0907 發表於 2017-10-29 22:36:49 原文

明白,我出年試一試

G1280  新4>>>轉擴4>>>轉市4
2017>1884   2018-01-09轉左S1
2018-02-21審查   06/03補資料   2018-03-28轉S2   2018-04-05轉S3
2018-04-13轉S4   2018-04-17派安泰村

回應 #34 carmen891206

分多一间细单位还是分一间可以住五人单位

見有師兄話直接去邨辦搞,係咪真係得?因為加大囝名(加名到3人)時問過,佢話要等計劃出先有得申請搬
april0907 發表於 2017-10-29 09:39:59 原文

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖