香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 入息超額後上訴 應該點計?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...6
支持鍵盤翻頁

01/2012入表,新界2人
05/03/2012收藍卡
21/09/2016第一次見審查主任,11/2016 肥左
08/06/2017 收房署確認信歸隊+轉擴2,等審查
2/8/2017 二審
g1298
分享 分享 讚好人數:0查看名單

點解每月人工都唔同?
係咪固定薪金加ot,,,
MaggieWong 發表於 2017-06-12 10:45:31 原文

4月入左醫院,有2星期出4/5糧
5月只返左2星期工,但公司按比例出返雙糧同bonus
2/8/2017 二審
g1298

4月入左醫院,有2星期出4/5糧
5月只返左2星期工,但公司按比例出返雙糧同bonus
cho514chi 發表於 2017-06-12 11:15:53 原文

如果係固定薪金,佢只計你固定果份,唔會理你放幾多無薪假,除非待別情況

如果係固定薪金,佢只計你固定果份,唔會理你放幾多無薪假,除非待別情況
MaggieWong 發表於 2017-06-12 13:57:05 原文

咁如果3月起因為同公司講左要排公屋,所以減左人工呢?應該點計?房署會查公司嗎?填表時又,應該要點填?
2/8/2017 二審
g1298

咁如果3月起因為同公司講左要排公屋,所以減左人工呢?應該點計?房署會查公司嗎?填表時又,應該要點填?
cho514chi 發表於 2017-06-12 14:36:32 原文

如果係固定薪金,突然少左,房署當然會問啦!
其實你未答我係咪固定薪金,每月固定幾錢?你只係比條每月總數,我好難再回應你,怕會搞錯,,   ,,影響你上訴
以你咁情況,好似會員話齋,你都係等多幾個月先上訴穩陣d

請看公屋輪候冊申請須知睇12頁

如果係固定薪金,突然少左,房署當然會問啦!
其實你未答我係咪固定薪金,每月固定幾錢?你只係比條每月總...
MaggieWong 發表於 2017-06-12 15:01:27 原文

係固定薪金架,原本13.5k,3月同公司講要減人工,所以3月出嗰份糧開始係10k
我知有做野就係計見主任時嗰個月底薪,但我已經辭左,所以想知道應該點填同有無超額,因為以我自己認知去計,就無超到⋯
即係如果我7月先見主任,係咪應該填7月(無收入)+6月(無收入)+5月(16.6k)+4月(8.7k)+3月(9.5k)+2月(12k)/6+bonus(24.6k)/12=9850?
定係咁:
7月(無收入)+6月(無收入)+5月(10k固定底薪)+4月(10k固定底薪)+3月(10k固定底薪)+2月(13.5k固定底薪)/6+bonus(24.6k)/12=9300?本帖最後由 cho514chi 於 2017-06-12 15:32:14 編輯
2/8/2017 二審
g1298

係固定薪金架,原本13.5k,3月同公司講要減人工,所以3月出嗰份糧開始係10k
我知有做野就係計見主任時嗰個...
cho514chi 發表於 2017-06-12 15:19:41 原文

Sorry,雖然你辭左工,但我唔肯定主任係跟你實得工資計,定計你固定月薪,兩種計法係有所不同的,所以我唔敢答你
個人提議,你可以聽取其他會員提議,遲多幾個月先上訴,當然唔需要半年咁長,,,

Sorry,雖然你辭左工,但我唔肯定主任係跟你實得工資計,定計你固定月薪,兩種計法係有所不同的,所以我唔...
MaggieWong 發表於 2017-06-12 15:54:18 原文

但係我上星期已經寄左紙返去申請上訴喇....(;´Д`A
我本身係預6月尾收信,我會上網延後啲,所以就預7月尾左右見主任囉⋯⋯⋯
2/8/2017 二審
g1298

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖