香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 搬入景泰後,慳唔少交通費同時間
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...38...66
支持鍵盤翻頁

回應 #361 ckh3111

佢兩公婆早年已不和,又唔離婚,仍住同一屋,實很大獲

個男人嗰時做保安,有日突然無返工,公司打俾佢親戚,話佢無返工,打佢手機無人聽,親戚很緊張上門拍門無人應門,唔對路,周圍打探,報警,重案組來埋,搵咗成日仍然無人應門,要求警察破門,警察話要有足夠證據才可破門,睇埋CCTV,睇吓佢有無出去,睇咗無,夜晚破門,發現死咗兩日,手持手機似想打電話,正值夏天已很臭,鄰居話明明朝早見到啲儍人拖篋走人,嗰刻個男人已走咗,真係天網恢恢,之後同人講去咗旅行,就算係去旅行,即係明知,見死不救,邊係去旅行,出去租樓住就真,唔係個親戚,臭到有蟲才發現,更恐怖……
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  ckh3111
佢兩公婆早年已不和,又唔離婚,仍住同一屋,實很大獲
個男人嗰時做保安,有日突然無返工...
melodychan2016 發表於 2017-11-01 14:53:00 原文

佢地唔識用盡資源,佢地搞離婚,就可以拆兩間公屋,何必坐埋一齊

回應  ckh3111
拎白咭,可以拎傷殘津貼?
melodychan2016 發表於 2017-11-01 14:37:30 原文

可以,睇佢殘邊度

回應  ckh3111
按人數派?佢4人住,咪派返4~5人單位?
melodychan2016 發表於 2017-11-01 14:34:45 原文

係。但而家四至五人的住屋標準係細過以前,你以前單位隨時叫七人住。本帖最後由 ckh3111 於 2017-11-01 15:20:48 編輯

回應 #372 ckh3111

有人講,佢話間屋仍然鬼影崇崇,唔知係咪啲儍人推低佢,執嘢閃人

風水佬講,如果自然走,唔會鬼影崇崇,係佢既人更加唔會……

我哋都覺,個男人喺度時,應搞離婚,申請攞間單人單位自己住,唔洗受啲儍人氣,可能還在……本帖最後由 melodychan2016 於 2017-11-01 15:30:18 編輯

回應 #373 ckh3111

儍也當傷殘

回應 #374 ckh3111

我哋嗰時係for 6人住,中大房,大間過景泰兩房單位;5人住中房;5人及6人係我以前嗰座

7人住大房,廁所向正大門;
8人住特大房
7人及8人單位,都係隔離座樓

當年長康調遷,有些7人及8人調遷去荒島隔離座樓

回應  ckh3111
係,689年代,上一手荒島區議員搞,因為荒島街坊訴求出售荒島,所以諗咗景泰為首個綠置居...
melodychan2016 發表於 2017-11-01 13:58:51 原文

政策一定唔會並行。而家林鄭主力搞綠置居同首置盤,仲搞租置,公屋流動性隨時再無一半。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #378 ckh3111

係,個個等租置,諗住幾十萬一間,唔會買綠置居……
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  ckh3111
我哋嗰時係for 6人住,中大房,大間過景泰兩房單位;5人住中房;5人及6人係我以前嗰座
7...
melodychan2016 發表於 2017-11-01 15:36:16 原文

而家公屋人均住屋標準係細過以前,好似我以前間屋,房屋署隨時派五人來住。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...38...66
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖