香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 美田邨 » 拆左灶臺好大鍋!收到房署警告信!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...37...83
支持鍵盤翻頁

我收到房署警告信!因為之前拆左個灶台,不過美全樓好似10個有8個都拆左既哦,請問有無人同我一樣被房...
qq512qq 發表於 2013-5-27 12:01:52

我再仔細咁睇左你封信
其中粗體部份“請你於2013年5月29日前聘請合資格承辦商自費裝回單位廚房洗滌盤及煮食灶台”
如果無英文版打底嘅話,咁可否咁樣理解?
負責幫你安裝櫥櫃或唔知叫乜嘅公司/人是否係所謂“合資格承辦商”?
廚房家下係有洗滌盤及煮食灶台?
咁承仔自己裝修都係咁做所謂“洗滌盤及煮食灶台”,佢要你揾佢地拆左呢套可能唔係承辦商整出嚟嘅所謂“洗滌盤及煮食灶台”,然後再裝番承仔安裝嘅同類“洗滌盤及煮食灶台”?
咁是否意味住只要係合資格承辦商經手嘅所謂“洗滌盤及煮食灶台”就無問題,否則就要重裝咁解?
我好有興趣知道承仔所做嘅“洗滌盤及煮食灶台”係乜樣囉。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

後面嘅裝修可以係咁嘅,所有拆檯拆磚拆嘢,改道嘢就交晒比承仔做,做完後再做其它。
咁依照呢封信所講,聘請合資格承辦商做,佢地自己會去溝通同得到辦事處同意。又或者你可以先徵求辦事處同意再做。

仲有一點,係整體廚房未做好嘅時候,你地是否唔應該將D嘢丟出門口?就算丟出去,亦應該直接車去填海區定特定廢料處理地區,而唔應該丟出門口同樓下。
另外泥頭費係乜嘢收費嚟?既然都唔拆得嘢,只有普通垃圾,何來泥頭費呢筆費用?或者樓主你或你嘅裝修隊,並無交“泥頭費”或者其它乜嘢費用呢?本帖最後由 ilearner 於 2013-5-28 14:01:13 編輯

咁樣比你地攪法,遲下既新公屋入伙裝修會全部入屋檢查囉??多謝晒!!(講笑,不要介意)本帖最後由 sum_summer 於 2013-5-28 14:00:50 編輯

咁樣比你地攪法,遲下既新公屋入伙裝修會全部入屋檢查囉??多謝晒!!(講笑,不要介意)本帖最後由 sum_sum...
sum_summer 發表於 2013-5-28 14:00:24

唔怕啵,只要交比合資格嘅承辦商嚟做,既然係合資格,基本都唔使入屋檢查。
全部入屋檢查本來就應該,更應該嘅係管理處派出專人實時監察裝修進度並實時實地進行指導添,管理處有咁做過咩?明顯係失職囉。

後面嘅裝修可以係咁嘅,所有拆檯拆磚拆嘢,改道嘢就交晒比承仔做,做完後再做其它。
咁依照呢封信所講,聘...
ilearner 發表於 2013-5-28 13:55:02

如果係唔可以比外人做,咁封裝修信就唔好打住:自行或朋友呢段野,
而直接話必須要經過承仔才能合資格。

咁樣比你地攪法,遲下既新公屋入伙裝修會全部入屋檢查囉??多謝晒!!(講笑,不要介意)本帖最後由 sum_sum...
sum_summer 發表於 2013-5-28 14:00:24

有問題就要解決,必須一視同仁。

回應 342# mouse00

請問是不是有行動不便長者, 可伸請改動某些屋內設備? 謝謝!

仲有一點,係整體廚房未做好嘅時候,你地是否唔應該將D嘢丟出門口?就算丟出去,亦應該直接車去填海區定特...
ilearner 發表於 2013-5-28 13:59:55

泥頭費冇得唔交,比按金時同預繳租金時一次過收晒。
你講得啱,咁多野唔準做,又要比泥頭費,簡直慌謬

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...37...83
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖