香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 興趣坊 » 宗教 » 六字大明咒(觀音心咒)-旋律充滿慈悲祥和
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...7
支持鍵盤翻頁

[quote]我呢D只係門外漢,班門門口玩下斧頭,有緣睇到乜,有心情先去睇下咋...
alcwing 發表於 2012-10-9 00:42:37 [/quot
你與佛有緣先咁快感受到
我信ge係日本佛教,你所講ge都係我佛教入面理解過,
但我仲有心魔,還要慢慢學習.
嘩!我越講越長氣添sorry!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

[quote]我呢D只係門外漢,班門門口玩下斧頭,有緣睇到乜,有心情先去睇下咋...
alcwing 發表於 2012-10-9 00:4...
vasto 發表於 2012-10-9 00:51:53

日本?果邊冇咩留意,聞說..果邊D和尚可以結婚生仔..本帖最後由 alcwing 於 2012-10-9 01:01:44 編輯

我唔知係咪真係可以幫到死者往生,教唸啲朋友話可以,我一心希望枉死者得到往生,因為聽過一啲法師講枉死...
Felice233A 發表於 2012-10-9 00:49:47

如果真係個心唔舒服就唔好去喇,死者會感受到你的好意

我唔知係咪真係可以幫到死者往生,教唸啲朋友話可以,我一心希望枉死者得到往生,因為聽過一啲法師講枉死...
Felice233A 發表於 2012-10-9 00:49:47

在佛教來說,你有咁既發善之心,已經係一件功德,
枉死既人有佢一種執念,妳念經迴向,好等於妳對佢一種綣說,
雖然未必有成效,但盡其善心,唔駛驚,百無禁忌.
分享 分享 讚好人數:1查看名單

如果真係個心唔舒服就唔好去喇,死者會感受到你的好意
vasto 發表於 2012-10-9 01:05:20

在佛教來說,你有咁既發善之心,已經係一件功德,
枉死既人有佢一種執念,妳念經迴向,好等於妳對佢一種綣說,
...
alcwing 發表於 2012-10-9 01:05:53

alcwing 發表於 2012-10-9 00:4...
vasto 發表於 2012-10-9 00:51:53

日本佛教,係咪日蓮正宗?

回應 22# alcwing

你真係乜國家你都知
正是日蓮正宗,創價學會

日本佛教,係咪日蓮正宗?
Felice233A 發表於 2012-10-9 01:11:24

你又係好醒喎

回應  alcwing

你真係乜國家你都知
正是日蓮正宗,創價學會
vasto 發表於 2012-10-9 01:13:03

哈,,我都特登編輯左唔想講到明咩教派名..咁都俾妳睇到...

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖