香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 急問…有冇谷友住柴灣邨灣畔樓或灣映樓?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

回應 #20 homeboy

係呀,我都好鐘意住柴灣區,好舒服,又近mtr呢,超方便。係呢!你一首搬入環翠架?本留言最後由 我係女仔 於 2023-03-30 22:05:08 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #21 我係女仔

是阿!
環翠起好就即搬入來。40年歴史了、不知道還可以支持多少年才重建。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #22 homeboy

環翠有排啦 等多三十年啦,最早果期應係79年,我地都係第一首,我睇住樂軒台起架,你有無去樂軒台買雪糕食呀 我有時會去永利果邊飲茶本留言最後由 我係女仔 於 2023-03-31 12:34:34 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #22 homeboy

C兄:彩虹邨係1962嘅產物,位置極優嘅靚地皮,仍然健在!1979年嘅環翠,肯定唔使郁,因為還有很多更老的屋邨。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #23 我係女仔

要等多30年先重建?米去到2050年後?
我住那層其実這拾多年來好多旧街方都搬走了、現在原居民真係不多。

我比較少出外食野、多数去超市買。

回應 #25 homeboy

總之有排等,排隊都未輪到佢
環翠啲單位大部份都係3人以上家庭式既,又其喜利富貴,啲街坊仔女都已大晒啦,第一批既戶主仔女都3,40歲,通常都成家立室搬走了,淨得兩老,有啲又換居屋,又移民呢,我地啲爸爸媽媽都6,70歲了,舊邨係咁架啦,所以都好多回億,我記得我果層基本全部都最少兩個小朋友本留言最後由 我係女仔 於 2023-03-31 21:43:44 編輯

回應 #26 我係女仔

原來C姐住過、C姐是住第幾期?我是住第一期的。
是的、環翠邨単位都是提供家庭入住的。所以如果只有一個人、一定要搬走了。
其実現在都有好多小朋友、早上楼下有小朋友等校車返学。

這幾年留意到環翠邨不同坐都有好多単位搬走了。早前我問過主任、問是否好多人不接受派來環翠邨単位、他答是、原因都是両個一是旧、二是近墳場。所以往後相信越來越多吉単位多出。

回應 #27 homeboy

好多外來人唔鐘意住柴灣,一來最盡頭,二來都近墳場,又其向西南就跟本望到晒,由細到大就無所謂了,最愛向山墳果邊咁先最舒服呀,我媽係至愛,佢最唔愛向北即向街果面,我地係最新果期 澤翠福翠果邊真係超多單位,早排去辦事處,見到好多鎖匙,佢掛住晒係面頭,哈哈,講真,我寧願要環翠都唔要興華二,漁灣,小西灣,因環翠咩都有,又近地鐵本留言最後由 我係女仔 於 2023-03-31 23:36:43 編輯

回應 #28 我係女仔

我由細個至現在経常上山跑、所以完全不驚墳場地方。重之向山方向超好、我最鐘意望山望月亮和太陽!
我相信環翠邨的吉単位一定越來越多、因為想入住的人比較少。早三年前見到同座低層一個近垃圾房的大単位(57平方米)、都吉了大約2年才有人入住。

其実現在我要被迫離開、真的好不捨得和不習慣!
見到好多鎖匙←C姐意思是不是好多吉単位無人住阿?本留言最後由 homeboy 於 2023-04-01 00:24:07 編輯

回應 #29 homeboy

C兄:我記得環翠附近有一麵包店,係間轉角鋪、極好生意,出爐的時候超級香、又好食,是否仲喺度?
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖