香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 求救!如果收到見主任信 但清楚知道入息唔合格
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

回應 #20 kenken18

好,如果半年後一定可以上訴,我都有個底。謝謝你,等過來人答我啦甘就
2014.12.2申請
G13630-3人 擴展市區
2021.6月轉市區, 11.22收信12.1見主任,11.30號延期
2022.6月左右1823打電話通知,已審核合格。
2022.10月房協 樂民新村G座樂善樓 15樓,西斜,行兩層樓梯,簡唔到兩房。10.7睇樓,已拒絕。
2022.12月 樂民新村樂基樓12樓
分享 分享 讚好人數:0查看名單

祝順利
1364....
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  FEI2019

好,謝謝你。想問下如果有保險,係申請公屋時係冇申報,是否都可以唔申報
yoying688 發表於 2021-11-24 10:59:28 原文
你的情況好危吓!
你趁審查時補番報保險吧

收一次警告信。

入息不合格就收不合格信

信內有個期是上訴申請用的

是審查半年後至2年內

準備好條數就申請上訴。

瞞報是會DQ

而不獲機會上訴本留言最後由 安居62 於 2021-11-24 13:14:36 編輯
屋邨異地     風月同天
分享 分享 讚好人數:2查看名單

之前做好准备会好D
擴4  G1366
2015.2月蓝卡
2022.10.1 S1
2022.10.17 审查
2022.11.1 转S2
2023.3.21 转擴展
2023.4.18 S4
2023.4.19 葵盛西邨 拒絕
2023.4.26 显示拒绝状态
2023.5.4 S2
2023.6.21.S4
2023.6.26.二派福来邨
2023.6.27,电话拒绝
2023.7.12 S2
2023.7.14.S4
2023.7.19 第3派毕业(派喜瑶楼)

回應 #23 安居62

好,你意思係我今次去見主任,要申報埋保險、股票對嗎?
不過其實目前現金價值都唔多,總數得600幾

今次是第一次收到信要審查,未收過警告信,未收過超出入息限額信
2014.12.2申請
2021.6月轉市區, 11.22收信12.1見主任,11.30號延期
2022.10月房協 樂民新村G座樂善樓 15樓,西斜,行兩層樓梯,簡唔到兩房。10.7睇樓,已拒絕。

回應  安居62

好,你意思係我今次去見主任,要申報埋保險、股票對嗎?
不過其實目前現金價值都唔多,總數...
yoying688 發表於 2021-11-24 13:31:35 原文
免你浪費時間
一次過報哂之前的漏報

警告呀不合格呀一次收哂

之後就整靚靚

直到取匙前都要保持住
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  Wai800701

宜家全屋都係現金出糧
yoying688 發表於 2021-11-24 11:10:17 原文
現金出糧本身合法, 只要公司有幫你地報稅同MPF 你都走唔甩呀
G1324 市3
1/2021 S1 --- 2/2021 S2 --- 3/2021 S4 安居樂業

回應  yoying688

一定半年後就可上訴。。但之後等幾耐要睇有冇過來人答
kenken18 發表於 2021-11-24 12:15:20 原文
寄信去申請解凍上訴後1個月多啲再見主任
G1324 市3
1/2021 S1 --- 2/2021 S2 --- 3/2021 S4 安居樂業

回應 #26 安居62

好,主要係因為幾年前申請,所以冇報。
2014.12.2申請

回應  安居62

好,主要係因為幾年前申請,所以冇報。
yoying688 發表於 2021-11-24 14:37:38 原文
跟主任的指示做吧

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖