香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 皇后山邨 » 八掛下..大家收到新公屋如果想要換馬桶煩唔煩?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

馬桶,同地磚牆磚完全唔俾搞,你拆左若破壞左防水層流水到下面,好麻煩
babyjoyce620 發表於 2021-11-06 01:10:36 原文
如果覺得唔靚仔,係上面補多層
G1383xxx新3
2015.12蓝卡
2021.10s1,
11見
12月頭S2
2022·5S4
8月畢業
和田邨
分享 分享 讚好人數:0查看名單

馬桶,同地磚牆磚完全唔俾搞,你拆左若破壞左防水層流水到下面,好麻煩
babyjoyce620 發表於 2021-11-06 01:10:36 原文
妳講嘅屬於乙類,要事先向房署申報,批准後可以更換。至於日後驚漏水到樓下,最好改動時同師傅講做多兩層防水,以防萬一。

回應 #1 cheong0623

Google石硤尾邨。

報紙講過 試過有“居屋” 廁所改位,到賣出去時,買家銀行唔批按揭。

講真新公屋嘅座廁真係好渣,有得換梗係換啦
tpkwok 發表於 2021-11-05 22:38:17 原文
有咩咁渣? 我就覺得無咩野, 同埋每日都係坐個幾個字, 無咩所謂啦
5月正式入伙, 安居樂業

回應 #9 tpkwok

可否介紹下邊款馬桶先叫做好呢,我用咗房處個個又唔覺有問題喎,絕對係因為我唔識嘢啦,點為之好,我真係想知喎,唔該.

我見有人拆晒D磚.. 搞唔著我就當然理得佢上去做乜野
搞著我就另一回事,我真係日日上去鬧臭佢..
G1344(新3), 20-9/30.( S1) ,21-3/10 (收信),3/18.(見主任),3/31(S2),8/27(S4),
8/28(蝴蝶蝶翎) ,8/30 拒絕,9/4 網上轉拒絕, 9/10.S2 10/21.S4 ~ 10/26 收信 . 11/3 簽意向. 正式畢業10/26 皇頤低層
1335-1338 (房協4XX百呎-- 朋友).. 13478(新4---朋友) 皇順高層..

分享 分享 讚好人數:1查看名單

我見有人拆晒D磚.. 搞唔著我就當然理得佢上去做乜野
搞著我就另一回事,我真係日日上去鬧臭佢..
miss1314ps 發表於 2021-11-06 14:58:04 原文
鬧都無用,係要忍佢滴水影響自己,好人既就會即刻整,唔好人,分分鐘拖係一年半載,人都癲

假如你有整到假天花,知道個結果又遲左,到時有排煩同搞??
市2

...
chriszhenyb 發表於 2021-11-05 22:15:53 原文
咁即係改得了。。。。只要入紙同整好d唔比人投訴
2014年 G1344 3人,2021年3月29日審超入息,2021年12月15日再審查,2021年12月18日S2,2022年1月7日S4,1月11日收信(皇后山皇匯315),1月16日親身拒絕,1月25日網上轉拒絕,2月19日歸隊S2,2022年5月6日S4,5月7日收信派和田邨

反而想知房署用咩準則嚟批核? 唔通申請咗就會批?
但廁所真係最好唔好太大改動 以免漏水煩到樓下鄰居啦!
新4
11/21收信皇后山邨

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖