香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 擔心要轉為一人
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

回應  teapot

有得選我都5想轉單人
ying6875 發表於 2021-04-29 08:52:50 原文
依家(基本上)無得揀
05/18中旬彩褔邨高層身故單位,拒絕>6月歸隊S2
08/09/18 不知不覺S3>11/09/18 S4
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!
裝修完成,12/12遷入
分享 分享 讚好人數:0查看名單

審查嗰陣入息已經係超咗額,跟阿妹即將要加人工根本無關
葵芳邨

第一次聽人講兄弟姊妹有血源關係既唔係一世, 夫妻先係 , 你真係有見地
Alvinryoko 發表於 2021-04-29 09:18:55 原文
當各自有家庭(有仔女就更加...)>就會變左係~
05/18中旬彩褔邨高層身故單位,拒絕>6月歸隊S2
08/09/18 不知不覺S3>11/09/18 S4
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!
裝修完成,12/12遷入
分享 分享 讚好人數:2查看名單

兄弟姊妹結咗婚就 兩家人。幾親最後都係要分開住。 除非兩個都唔結婚
ykbobo20033 發表於 2021-04-29 10:48:36 原文
結左婚都會離婚啦 , 你睇離婚率有幾高........
5月正式入伙, 安居樂業

第一次聽人講兄弟姊妹有血源關係既唔係一世, 夫妻先係 , 你真係有見地
Alvinryoko 發表於 2021-04-29 09:18:55 原文
公屋嚟講,事實真係咁:單身兄弟姊妹由讀書開始申請到出嚟做嘢,正正係最young嗰十年八載,你點知佢/自己會唔會早婚甚至閃婚?當其中一方另組家庭就好大機會要除名,夫妻檔繼續申請,又或者好似我/樓主而家個case咁,妹妹搵到份好工,唔通逼佢同自己捱窮上公屋咩。。。妹妹都有自己人生。。。最後公屋/住戶申請同你行到照後嘅一係自己一個,一係夫妻,房署都寫明配偶係一定要喺同一張表上面,仲唔係"綑綁式"?
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!
分享 分享 讚好人數:2查看名單

咁你就真係見識少了,小弟正正就係同細佬細個嗰陣就好朋友,宜家大個咗形同陌路人,各自都有另一半,加上長大時生活中好多嘅睇法都唔一致,所以大家都冇交流冇傾計了,唔排除有兄弟姊妹係可以一世,但當有各自嘅家庭嘅時候都好難再維繫,今日兄弟姊妹一齊排公屋,有冇諗過他日如果大家都有家庭有另一半嗰陣間公屋歸邊個,如果大家都想要嗰陣,咁又邊個同另一半再申請多六七年,除非大家都冇另一半咪一齊住間公屋過世,雖然話兩公婆都有機會離婚,但相比之下兄弟姊妹嘅關係會離開得仲快,加上大家如果都有利益衝突即係有聯名喺公屋嘅時候,將來仲會產生更大嘅矛盾,有得選擇一定係同另一半排。本留言最後由 Nightkeeper1 於 2021-04-29 12:33:14 編輯
G1406 3人 新界:17/6 S2
                         30/6 S4
                         5/7 收信和田邨極底層 ✅
分享 分享 讚好人數:6查看名單

樓主可以好似我咁,拖到兩年大限先恢復+轉單人,搏下呢兩年人生有冇啲咩轉機 係拖時間㗎啦,但係反正你即刻轉單人都係跟年紀計分,可能就係呢兩年你遇到命中注定嗰個呢
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

回應 #27 WINKYCHAN

好的,謝謝你
G-1365 新界 2人申請

咁你就真係見識少了,小弟正正就係同細佬細個嗰陣就好朋友,宜家大個咗形同陌路人,各自都有另一半,加上長...
Nightkeeper1 發表於 2021-04-29 12:31:08 原文
我好慶幸我見識小  
5月正式入伙, 安居樂業

27號已見主任, 但入息超額, 都知唔合格, 但問題係我妹9月份會加人工, 到時入息會過2萬(超額), 我叫佢問公司...
ying6875 發表於 2021-04-29 01:41:13 原文
如果排單人冇56歲以上都好難上樓,我就系排緊單人,你睇睇半年上訴攪吾攪到條數再交房署,如果排2人又到審查上楼就快好多了本留言最後由 aggie黄 於 2021-04-29 14:29:03 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖