香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 求順安邨安頌樓租金$1541面積及圖則
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...8
支持鍵盤翻頁

回應  Elsamama

請問師姐 是否可以即刻申請綠置居?
Choose 發表於 2021-02-21 14:03:00 原文
已經三派,冇得搏喇。 要簽約後同所屬屋邨辦事處申請綠表先可以。
如果要抽5月綠置居,宜家好去申請綠表,處理需時。

*綠表抽綠置居都係要抽㗎。
2020 綠表資格 ?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #20 fortesting

?唉 我唔知啊 我真係唔知點
G1330xxx 05-2018 擴2轉市2 05-2019 加名轉市3
06-2019 S1 02-12-2019 S2 30-09-20 S3 06-10-20 S4首派馬頭圍邨 ❌拒絕 02-11 二派S3 ⌛️ 24-11 順利邨 25-11電話拒絕❌

回應  fortesting

如拒絕是否凍結一年重新再申請?
Choose 發表於 2021-02-21 14:05:58 原文
拒絕三派需凍結一年之後先可再入表申請公屋。
一年後 申請公屋人數再瘋狂上升, 輪候時間又拖個十年八年,何必呢? 柴九哥話: 人生有幾多個十年?

呢十年八年等候期 你要租樓又盛, 計埋計埋唔著數。
幾大都上咗樓先,當自己租住緊千五蚊租金嘅劏房, (市價200呎劏房我估都要8000以上)
慳咗當儲錢。  儲定彈藥抽居屋, 仲正。
2020 綠表資格 ?
分享 分享 讚好人數:3查看名單

?其實我宜家係唔知點住
我哋三個大人 我媽 我老公加我 有埋bb都唔知點住?
Choose 發表於 2021-02-21 13:57:52 原文
你單位面積咁細,生埋bb 計下人均面積有沒有5以下,申請調遷囉本留言最後由 yingying5152013 於 2021-02-21 14:26:20 編輯
https://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=277717

2013年7月藍卡
G1332 市3~
2018年8月18日 S1
10月11日審查
2019年8月16日 S2
2020年10月7日突然S3
10月13日S4
10月16日首派 順天

?唉 我唔知啊 我真係唔知點
Choose 發表於 2021-02-21 14:15:39 原文
冷靜先,拒絕三派解決唔到問題,反而會問題多左,唔好鑽牛角尖做錯決定
冷靜完之後,去GOOGLE一下"大興邨裝修",呢款單位同你嗰到差唔多

簡單裝修兩房,之後就見乜野資助房屋都抽,唯有咁先有機會見到出路
renemystina

回應 #23 Elsamama

師姐你講得好啱
派間咁嘅屋 我諗我去淘佬求其買啲嘢整下就算

唉 我個心都係好唔順
G1330xxx 05-2018 擴2轉市2 05-2019 加名轉市3
06-2019 S1 02-12-2019 S2 30-09-20 S3 06-10-20 S4首派馬頭圍邨 ❌拒絕 02-11 二派S3 ⌛️ 24-11 順利邨 25-11電話拒絕❌

已經三派,冇得搏喇。 要簽約後同所屬屋邨辦事處申請綠表先可以。
如果要抽5月綠置居,宜家好去申請綠表...
Elsamama 發表於 2021-02-21 14:11:07 原文
恭喜,家有長者機會大大提高,抽中機會好大
https://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=277717

2013年7月藍卡
G1332 市3~
2018年8月18日 S1
10月11日審查
2019年8月16日 S2
2020年10月7日突然S3
10月13日S4
10月16日首派 順天

回應 #25 fortesting

?個頭宜家好痛

一年後 申請公屋人數再瘋狂上升, 輪候時間又拖個十年八年,...
Elsamama 發表於 2021-02-21 14:19:50 原文
呢樣真,我出面租左6年,每月$8,000;6年間已經無左接近$600,000,接近六十萬係乜野資助房屋既首期都已經俾到
所以拒絕既成本實在太大
renemystina

一年後 申請公屋人數再瘋狂上升, 輪候時間又拖個十年八年,...
Elsamama 發表於 2021-02-21 14:19:50 原文
竟然去諗拒絕停賽再申請?

到底係咪無急切上樓需要?
05/18中旬彩褔邨高層身故單位,拒絕>6月歸隊S2
08/09/18 不知不覺S3>11/09/18 S4
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!
裝修完成,12/12遷入
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...8
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖