香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 租者置其屋 » 買唔買租置好?想買翠灣邨 (我係興華一邨公屋租戶)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...11
支持鍵盤翻頁

回應  nicky88411

如果東涌380呎,你會唔會要?
joson 發表於 2020-04-15 15:00:45 原文
一手新居屋,我想要,東涌又平,講真之前自己心裡有揀擇,實際係冇得我揀。

我唔知你哋明唔明,我心裡既無奈。
【完全冇得我揀】
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #21 nicky88411

由市區搬去東涌,唔遠咩?只可間兩房,細廳
分享 分享 讚好人數:1查看名單

由市區搬去東涌,唔遠咩?只可間兩房,細廳
joson 發表於 2020-04-15 15:12:06 原文
有得買就買,算啦!都冇得買。
一手新居屋平好多,二手俾佣金按揭保險,都俾多左十幾萬,計落買新樓,平左好多錢

都會抽,但都好怕抽唔到,已經習慣左有咁多樓咁多機會都抽唔中。
而且抽左咁多年,有d心淡,
時勢差,樓...
nicky88411 發表於 2020-04-15 14:44:16 原文
如果你真係考慮買租置公屋我建議你可考慮買青衣站旁邊的長安邨, 因為嗰度座數多而且大部分人都買咗管理應該比翠灣邨好
新2  G1420
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #23 nicky88411

居屋,綠置居,租置,同時抽中會揀什麼優先?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

居屋,綠置居,租置,同時抽中會揀什麼優先?
joson 發表於 2020-04-15 15:20:18 原文
居>綠>租

如果你真係考慮買租置公屋我建議你可考慮買青衣站旁邊的長安邨, 因為嗰度座數多而且大部分人都買咗管理應...
tomchan陳 發表於 2020-04-15 15:18:30 原文
係?
長安邨,我唔熟,係點嫁果邊?
翠灣邨,因為有地鐵,媽媽又住慣柴灣區,所以我想買

係就德田邨啦,樓齡比較新少少(1991/92年落成),而且高層景觀遼闊,又近港鐵藍田站同巴士總站
如果堅持要住港島,峰華邨(1991年落成)都ok本留言最後由 我為樓狂 於 2020-04-15 15:37:55 編輯
正視建屋設計思維異化問題
分享 分享 讚好人數:6查看名單

係就德田邨啦,樓齡比較新少少(1991/92年落成),而且高層景觀遼闊,又近港鐵藍田站同巴士總站
如果堅持要...
我為樓狂 發表於 2020-04-15 15:37:00 原文
峰華邨,要搭van轉車,行路好遠,又要行山
德田邨?等我再睇睇,仲有冇好仲紹?

係?
長安邨,我唔熟,係點嫁果邊?
翠灣邨,因為有地鐵,媽媽又住慣柴灣區,所以我想買
nicky88411 發表於 2020-04-15 15:32:05 原文
長安邨同長發邨都係好近青衣站的, 全部樓宇都大約是1988至90年落成, 長安邨及長發邨如果向海單位更加可以看到藍巴勒海峽
新2  G1420

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...11
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖