香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » 1/2 9:45安泰無哂
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

回應 #8 LOLOKKI

你就講得岩啦,但系有d人真係好有優越感,都已經排緊公屋擠迫戶,仲係覺得高人一等咁。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #20 zeniacheng

悉隨尊便,你鍾意用蝗蟲形容新移民冇問題,但新移民9成成因係港男番大6結婚而申請家庭團聚而來港的,咁你應該憎恨港男先,一係你遊行囉,唔俾港人同內地人結婚。

新移民行為比起屋邨犯毒,童黨和黑社會都不值一提,做以上的基本上都是本土香港人,我都有小朋友,我只擔心後者
G1310新3

回應  zeniacheng

悉隨尊便,你鍾意用蝗蟲形容新移民冇問題,但新移民9成成因係港男番大6結婚而申請家庭...
LOLOKKI 發表於 2019-02-02 22:46:46 原文
you are so funny!
我無講蝗蟲,係你話有人講蝗蟲,我解釋返個意思比你聽,你話唔明嘛

其實唔好再講點解有依啲單程證啦,又話咩男人去娶大陸人,
首先我唔係男人
再者,我只係覺得一個咁細嘅香港,明明個個都唔夠屋住,仲要比啲大陸人係咁湧落嚟!
學個黃醫生講,一個負責任嘅政府,係唔會咁做,做得出,
做左幾十年都唔停搞到香港變到今時今日咁差,就係政府問題本帖最後由 zeniacheng 於 2019-02-03 00:07:05 編輯
大陸人唔好再落嚟香港爭公屋!隔離屋勁多大陸人5年生3件,拎曬福利又想轉大屋,好憎佢地
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  LOLOKKI

你就講得岩啦,但系有d人真係好有優越感,都已經排緊公屋擠迫戶,仲係覺得高人...
王SW 發表於 2019-02-02 15:06:32 原文
香港人係有優越感架,如果受唔到可以返原居地
大陸人唔好再落嚟香港爭公屋!隔離屋勁多大陸人5年生3件,拎曬福利又想轉大屋,好憎佢地

回應  LOLOKKI

你就講得岩啦,但系有d人真係好有優越感,都已經排緊公屋擠迫戶,仲係覺得高人...
王SW 發表於 2019-02-02 15:06:32 原文
其實係人都知,紓緩擠迫戶個啲,好多都係單程證同南亞人仕
仲有你講有人排緊擠迫戶,真係想知你係咪講你自己 本帖最後由 zeniacheng 於 2019-02-03 00:54:52 編輯

回應  LOLOKKI

回應 #26 zeniacheng

係啊,我係排擠迫戶啊,舊年已經排到,因為符合條件,我就无你咁偏激,下下話新移民搶你公屋又搶你份工又幾年生幾個,公屋你架?你又貢獻幾多稅啊?人地生幾多,又關你乜事啊,你都可以去生架,個個上樓都係符合資格既,唔使下下用d廢青用詞黎形容新移民。新移民貢獻一定唔會比你少。

回應 #24 zeniacheng

又係政府問題?你不如話係港男同中國女人結婚唔啱囉,香港人同全世界任何人結婚都可申請家庭團聚,但唯獨唔俾同中國人?叫政府禁止呀?睇野要睇全面,新移民個別同我們的確有文化差異,但泥得香港,有身份證都是香港人,有排隊資格都可上樓,     冇可能你可以住而唔俾人申請呀。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖