香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » <重新開新帖討論>想申請擠迫戶調遷,我媽唔想變寬敞戶搬走
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...8
支持鍵盤翻頁

唉,的確咁大間屋實際係得我媽同我家姐2個人住,但我地一話想除名搞調遷,我媽就話對間屋有感情,又話我地...
圍位喂 發表於 2019-01-15 18:58:49 原文
除名好似唔使佢同意架窩? 你既然都覺得佢自私 , 你就做盡佢喇 , 本著大家老死不相往來既心態 , 唔好理佢喇 ! 你一家大細有排捱呀!
2012年12月 G1319 擴展 2人
2018年5月中做審查 6月初去補文件 7月收合格信
8月初派迎東 8月中親身去拒絕
9月17日 S2 9月21日 S3 9月22日 S4
分享 分享 讚好人數:2查看名單

你意思計埋你得返3個人?咁你一除名就要調遷了,唉我都明白你心情。不過我係你就先理自己小朋友,小朋友最...
cyster2007 發表於 2019-01-15 19:04:00 原文
係,原本係我爸、我家姐、我哥、我,四個人名,如果冇咗我爸,就得返我地三個仔女!本帖最後由 圍位喂 於 2019-01-15 19:19:48 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

話說前幾年我媽個邊同一條邨同樣面積51.77嘅單位都係分配俾4至7人,但好似由上年開始變咗分配俾6-9人(我睇...
圍位喂 發表於 2019-01-15 18:49:20 原文
咁我又唔知窩
2012年12月 G1319 擴展 2人
2018年5月中做審查 6月初去補文件 7月收合格信
8月初派迎東 8月中親身去拒絕
9月17日 S2 9月21日 S3 9月22日 S4

除名好似唔使佢同意架窩? 你既然都覺得佢自私 , 你就做盡佢喇 , 本著大家老死不相往來既心態 , 唔好理佢喇...
helenlee8236 發表於 2019-01-15 19:09:37 原文
除名的確唔洗佢同意,但我又唔想搞到啲關係越嚟越差,始終嗰個都係我媽,但的確岳母呢邊單位真係比較細,想幫大B買單車、細B買床仔都唔夠位?本帖最後由 圍位喂 於 2019-01-15 19:23:55 編輯

只可以講一句你媽都唔理你地啦,你除左名你家姐變戶主可以結婚+名+埋你媽名都仲得,等房署封寬敞戶信離到你家姐都應該有小朋友咯。總既離講你媽唔理你一家四口,甘你係迷要為你老婆仔女諗條出路。就算距地變寬敞戶啊都仲有間細屋比距,就算幾有感情啊都最好將資源放翻出離咯。諗下你媽當你地係乜先
已上楼
分享 分享 讚好人數:2查看名單

唔知到底應該拖多幾年等我媽真係俾房屋勒令調遷先除名好,定係而家就搞除名,再加名到岳母間屋到申請今年調遷好,雖然咁樣換大咗居住環境,同老婆仔女就可以住得舒服冇咁逼,但就會一世俾我媽同我家姐怪責,一世人流流長,為咗咁成世唔見、老死不相往來,我又做唔出,唉?

回應 #26 圍位喂

睇左甘多,我覺得你好似在乎阿媽多過老婆仔女。唔好怪我太直接,你要同邊個過人世,你覺得仔女既健康成長緊要定阿媽吟幾句緊要。你同你媽既關係以後或者可以改善,但你宜家比細路仔既環境你唔改變距地幾幾年童年就唔使變。或者逼下,逼多幾年正常隊上樓,始終同老人家住問題肯定會存在本帖最後由 Zuzzu 於 2019-01-15 19:44:18 編輯
已上楼
分享 分享 讚好人數:4查看名單

只可以講一句你媽都唔理你地啦,你除左名你家姐變戶主可以結婚+名+埋你媽名都仲得,等房署封寬敞戶信離到...
Zuzzu 發表於 2019-01-15 19:38:21 原文
Ching,多謝你意見,咁都不失為一個辦法,但真係要我家姐會結婚生小朋友先得,眼見佢離離合合好多次,都唔知幾時先修成正果?

回應  圍位喂
睇左甘多,我覺得你好似在乎阿媽多過老婆仔女。唔好怪我太直接,你要同邊個過人世,你覺得...
Zuzzu 發表於 2019-01-15 19:41:02 原文
唉,老實講,我2邊都好在乎,2邊都唔想得失,但又冇兩全其美嘅辦法,如果得失我媽個邊,我媽同家姐以後都有好多抱怨,最驚佢地俾說話我老婆聽,我老婆一聽到,返到屋企又揾我呻,真係左右做人難?

呢排已經為咗呢件事同老婆吵左好多次交?但我媽又因為我爸賭債個到用晒啲積蓄,我家姐又係月光族冇儲蓄,就算搞調遷,佢都冇錢裝修或者買傢私電器之類,所以都有呢樣要憂慮?本帖最後由 圍位喂 於 2019-01-15 19:54:20 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...8
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖