香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 管理公司廢
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

管理方面暫時最差的環節就是清潔和環境保養。
正如之前有人舉例,lift 和某些公家地方的地下都是長期非常污...
skinskin 發表於 2018-11-10 07:00:11 原文
唔好忘記呢度嘅居民都係來自公屋, 所以 居民嘅質素係極度參差, 有謙謙有禮嘅君子, 亦都有鐘意爭先恐後 ,橫衝直撞嘅垃圾給別人士。
衰啲講句,個班接近堆填區嘅人士, 幾十年嚟都係咁樣,你要佢改變根本難過登天
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #21 Baby668

係架,有次喺樓下返上樓,有個2x歲年青人,住2x樓,見我想入lift,佢照㩒lift閂門

有時出去喺正門個閘出去,會推住隻門俾後面個出,費事撞親後面個啦,很多人唔該都無聲本帖最後由 山竹 於 2018-11-17 22:39:38 編輯
打倒吸血業主立案法團
我很掛住女神,希望見到她仆街

回應  Baby668
係架,有次喺樓下返上樓,有個2x歲年青人,住2x樓,見我想入lift,佢照㩒lift閂門
有時出...
山竹 發表於 2018-11-17 22:39:13 原文
所以咪話呢度啲人來自五湖四海, 見過有個講普通話嘅女人,攞住四杯starbucks咖啡請啲看更飲, 亦見過有條二十幾歲嘅靚仔 ,唔知因咩事 ,喺個坐頭係咁鬧啲看更, 不過話時話, 呢度啲看更又真係唔算醒目

唔好忘記呢度嘅居民都係來自公屋, 所以 居民嘅質素係極度參差, 有謙謙有禮嘅君子, 亦都有鐘意爭先恐後 ...
Baby668 發表於 2018-11-17 22:06:18 原文
並沒忘記這裡所有居民是來自公屋/符合公屋資格,我之前寫的比較感想已有包括我接觸過的both公屋+居屋。所以,景泰苑就算是和公屋比,我近年有接觸過的幾條公屋村,我去的座數和樓層,大廈環境也都是清潔和企理過景泰苑及我住的層數(我自己有特登行上行落幾層幾望過,發現我那層似乎屬較殘些)。而我近年較有接觸過的幾條公屋村,分別有70年代樓﹑80年代樓﹑201x年樓,全部都老過景泰苑。

而入伙不夠一年的景泰苑大廈環境污糟及殘過一些較舊的公屋,也不僅是我一個人的感想,我知道有些其他住戶也有同樣感想。本帖最後由 skinskin 於 2018-11-19 07:15:34 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  Baby668

保安開工期間,煲劇咁大聲,又過份咗啲,你講嗰個係最廢,咪南亞上樓都唔理lu
山竹 發表於 2018-11-17 20:35:35 原文
返中班果個矮仔啊叔都係咁, 好似係3-11pm果班

回應 #24 skinskin

很多人等放盤架,想到一定一定有人接貨架
打倒吸血業主立案法團

回應  skinskin

山竹 發表於 2018-11-19 14:52:14 原文
越有心賣樓的,其實更不願大廈的環境不整潔,因為出入環境是否企理也絕對會影響樓價。這裡對環境不自律的那些人,反而更大可能真係純自住而本身的公德心意識麻麻。
唉,鄰居質素無得預計和控制,純綠表客未必一定差,一些公屋環境都是比這裡保養得更好,這裡較多不夠自律的住戶,只能嘆句唔好彩,但我們都能後天盡量力挽狂瀾去補救,例如監察大廈管理,向相關執事人作出反映及要求跟進。

例如大堂回收箱早期經常堆疊大量過量的回收物在箱外,有礙觀瞻兼影響衛生,我曾鍥而不捨屢次向各方相關人士投訴,後來起碼漸見情況是有改善,雖然處理手法仍是未夠理想,但起碼在有礙觀瞻方面的情況是已得到較大幅改善。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

返中班果個矮仔啊叔都係咁, 好似係3-11pm果班
KTC 發表於 2018-11-19 08:44:01 原文
其實投訴比管理處聽都冇用, 以前我住嗰度,個看更直頭十點就喺座頭瞓覺, 多次投訴畀管理處都唔理, 原因本就請唔到人, 所以依家啲 看更,基本上係大曬

回應  skinskin

山竹 發表於 2018-11-19 14:52:14 原文
同個看更叔吹水, 佢話呢度有大量樓盤,業主到而家都仲未裝修, 全部都係等房夠兩年之後賣出去

回應 #29 Baby668

是,夜晚望上樓,很多細房無人住,大房中房也有,啟德站出年通車,景泰值過千萬,等於豪宅價本帖最後由 山竹 於 2018-11-21 12:19:00 編輯
打倒吸血業主立案法團

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖