香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市4人 » 小朋友有過渡活躍症
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

睇政府嘅精神科係有排排
20/02/2018 審查 12/06/2018 S2 25/07/2018 S3  01/08/2018 S4
G12791xxx 擴4
9/8 滿順超低層,已拒絕 →28/8 (歸隊)  
21/9 特快成功揀樓 → 6/10 S4  → 13/10 簽約收樓,結束7年多旅程
特快 P000163 P001743 P003589 P004059 P006530
分享 分享 讚好人數:0查看名單

首先你要幼稚園或小學學校 寫封信畀你去母嬰健康院 或者兒科,醫生轉介你去評估中心做評估, 做完評估之後你...
manixluk 發表於 2018-08-08 20:44:11 原文

我都有去聖公會提供既基金去私家中心做評估呀!咁果份信唔知得唔得呢?
G1294 擴4

評估係唔接受嘅,一定要係精神科醫生寫嘅信寫明 確診患有過度活躍症  
20/02/2018 審查 12/06/2018 S2 25/07/2018 S3  01/08/2018 S4
21/9 特快成功揀樓 → 6/10 S4  → 13/10 簽約收樓,結束7年多旅程
特快 P000163 P001743 P003589 P004059 P006530

評估係唔接受嘅,一定要係精神科醫生寫嘅信寫明  確診患有過度活躍症
manixluk 發表於 2018-08-08 20:52:49 原文

政府做評估既中心可以寫嗎?
G1294 擴4

都唔可以, 評估中心唔可以代表乜, 所以都係唔會接受, 你最好都係去搵社會福利署裏面嘅綜合家庭服務中心裏面嘅 社工 佢哋會教你點做

都唔可以, 評估中心唔可以代表乜, 所以都係唔會接受, 你最好都係去搵社會福利署裏面嘅綜合家庭服務中心...
manixluk 發表於 2018-08-08 21:00:28 原文

好的,咁我試試
G1294 擴4

回應 #20 manixluk
房屋署係接受但照派迎東4 -5人單位比你?無分別。見過3 人加一個ADHD 派2 房4-5 人單位、4 人加ADHD 又係派2 房4-5 人單位、搵笨既。
市三 G1252
安達->啟德居屋

G1323 擴5

回應  manixluk
房屋署係接受但照派迎東4 -5人單位比你?無分別。見過3 人加一個ADHD 派2 房4-5 人單位、4...
sallyjeffy 發表於 2018-08-08 21:31:44 原文

咁2人唔知會唔會派3-4單位?
G1323-G1324
2018/10/4 派碩門(12接受)
2018/10/3 S4
2018/9/28 S3
2018/9/10 S2
2018/8/16 派滿東(21拒絕)
2018/8/14 S4
2018/8/08 S3
2018/7/14 S2
2018/6/13 見主任
2018/5/16 S1
2014/07 轉擴2(2013/2)

咁我聽日試下先,因為我已經係準備配房階段,房署話唔會等我交齊文件先再配房
ada0821 發表於 2018-08-08 20:43:23 原文

你搵搵cyclub d記錄(打過度活躍症),有會員講過話配左房之後先有証明文件的話,唔當一次計。
我都S3, 亞仔都排緊政府等評估。(其實無想像咁耐,佢地都要睇嚴重情況去編期,話就話最少1.5年,其實唔洗)
G1323-G1324
2018/10/4 派碩門(12接受)
2018/10/3 S4
2018/9/28 S3
2018/9/10 S2
2018/8/16 派滿東(21拒絕)
2018/8/14 S4
2018/8/08 S3
2018/7/14 S2
2018/6/13 見主任
2018/5/16 S1
2014/07 轉擴2(2013/2)

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖