香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市3人 » 現金轉帳出糧,收到公司報稅通知,點算?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

唔驚,拎匙前半年唔超額就得
好少會查中間有冇超
mybonnie 發表於 2018-05-26 20:45:09 原文

我一直冇做野等審查,係查完之後搵份散工,日薪出現金諗住安全,點之突然收到報稅信,佢公司事前完全冇通知架,另外請教下收到派房信幾耐之後去拎匙架?
G13084 市3
29/11/17 派迎東(已拒絕)
6/6/18 擴3轉市3
9/10/18 收信蘇屋2期
29/2/19 收匙
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我一直冇做野等審查,係查完之後搵份散工,日薪出現金諗住安全,點之突然收到報稅信,佢公司事前完全冇通...
金仔媽媽 發表於 2018-05-26 20:50:03 原文

要知派邊先知架, 如果係預派, 3-5個月後先拎匙, 如果係現樓就1-2個星期就拎匙架啦~~
你收倒派房信先諗啦~~
擴展市區3人-編號:G1303XXX  藍卡:14/05/2012
第一次審查合格:31/03/2014 市區轉擴市: 20/11/2017
02/12/2017 轉S1  01/02/2018 見審查主任 (因小朋友成年再審查)
03/05/2018 轉S2  25/05/0218 轉S4 派迎東迎趣樓 05/06/2018 簽約拎匙

要知派邊先知架, 如果係預派, 3-5個月後先拎匙, 如果係現樓就1-2個星期就拎匙架啦~~
你收倒派房信先諗啦~...
mybonnie 發表於 2018-05-26 21:00:09 原文

我第1次派新樓,9成第2次比舊樓啦
G13084 市3
29/11/17 派迎東(已拒絕)
6/6/18 擴3轉市3
9/10/18 收信蘇屋2期
29/2/19 收匙

政府機構一按電腦已查到,新聞都有報過上左樓發現後被房署收屋,樓主自己諗清楚
收藍咭日期:10/2010 (u025xx-1人), 2013/7 轉擴2(G1295xxxx), 2016/3轉新2
25/8/16step1,25/9/16收信3/10/16審查,改期8/11/16, 補交文件14/11/16, 25/11/16 S2,28/11/16 S4,1/12/16收信大興邨高層,9/1/2017終於取匙簽約

政府機構一按電腦已查到,新聞都有報過上左樓發現後被房署收屋,樓主自己諗清楚
superlemon911 發表於 2018-05-26 21:38:29 原文

呢單係報前半年收入時報細數
總之樓主要填表時唔好虛報就得

不過......正所謂事不關己, 都係樓主自己打算啦~
擴展市區3人-編號:G1303XXX  藍卡:14/05/2012
第一次審查合格:31/03/2014 市區轉擴市: 20/11/2017
02/12/2017 轉S1  01/02/2018 見審查主任 (因小朋友成年再審查)
03/05/2018 轉S2  25/05/0218 轉S4 派迎東迎趣樓 05/06/2018 簽約拎匙

如果真係再派第二次俾你,而又過的話再拒絕。等到第三次再派時,可能已經係兩三個月後,到時可能唔過呢?

11/2017-03/2018有份日薪工係現金轉帳出糧的,已經離職但剛收到公司報稅通知,佢係填"顧問費",如果當入息...
金仔媽媽 發表於 2018-05-26 18:29:57 原文

佢本身有冇講唔報稅先?
乜工同點出糧都係,就算不用供強積金,佢都可以報稅,若報稅一定查到。
我試過份工,本來做三個月,返咗日半唔啱冇做,幾百蚊佢都有報稅,冇嗱嗱收到稅單。
家人 獲派迎東(安居樂業)

拎鎖匙唔係報最近入息? 你離咗職係咪當入息係0嗎? 你問清楚点計先? 還是你意思係當初審查已經超額嗎?
G1314xxx 擴2,  2017/9月轉市2,
2018/3/8 轉s1
2018/5/11收審查信(21/5見主任)
2018/8/10轉s2, (8/11收合格信),
今期特快P018xx
22/9轉S3 27/9轉s4。

回應 #12 金仔媽媽 攞匙5一定查嘅本帖最後由 Markitchen 於 2018-05-27 00:04:06 編輯

如果你宜家主動報上去,係房處角度睇你之前點解無報?(唔通自己有無收入都唔知?)已經構成虛假上報⋯
宜家唔報上去更加危險,俾房處check到分分鐘取消申請⋯
所以都係搵個合適d嘅理由主動上報⋯(俾封警告信你,半年後重新上路)!
市3.1324-1326
(1)迎東(2)暉明(唔計一次)(3)21/5 S3  >22/5 S4   >30/5收信富山中層.接受.感恩

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖