香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 大家贊成將火炭公屋轉為綠置居嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

w
分享 分享 讚好人數:0查看名單

正常人都唔會租公屋變買公屋
地點一般
另外維修費變咗業主自己出
除非平到好似租置咁
單人U0315
擴3-G1357(相對14年9月)

地點咁唔方便,點眲到人換樓。

點解林鄭五揀葵翠果兩棟?對面有巴士總站。
wongy 發表於 2017-10-12 20:59:14 原文

多謝你的提點。可能現在政府在試水溫,將遠期的火炭單位,用來做餌。。當這個施政能夠不受阻力下。隨時馬上去轉為 綠置居。 我認同這個選址真的很吸引。。 反正,變為綠置屋不是很難,而且,明年3月份才安排入伙。。  
New7天   31Mar16 藍卡 , G1379XXX
18年29Sep轉S1。16Nov date for MTG  on 27Nov.
(S2  5 Dec)。(S3  17 Dec) (S4 Dec 19)(收信 Dec 22  派 富泰邨中層 31號收鑰匙 做新年禮物)。。。

點解林鄭五揀葵翠果兩棟?對面有巴士總站。
wongy 發表於 2017-10-12 20:59:14 原文

我覺得有機會係之前傳聞葵芳個度有d係預留比公務員,因前身都係警察宿舍,所以本身派比輪候人仕既單位都唔會多,咁777又點會搞。
擴2....G1372
2015/05 藍卡
擴展派完火炭後大鑊了.....,冇大型屋村......我究竟要等幾多年?5年?6年?7年?8年?9年?

回應 #11 nicky88411

托你鸿福益舊港人囉。可賣貴D就不是綠置,是私楼居屋啦。

我認為今次選址極差,而且影響輪候等上樓既人。
選址本身唔吸引,好難吸引本身位於靚位置既公屋租戶,用公...
mimemike85 發表於 2017-10-12 20:42:05 原文

推幾多唔係一個問題,如果佢獨立拎一個地方建綠置區,我相信好多人都歡迎,問題係而家拎左人地起好比公屋既單位做綠置區,好乞人憎囉。同搶無分別,重要係度拎功。
G1316 新2
2012年10月藍咭
21 May 017 轉S1
28 June  2017審查
7 Aug 2017轉S2
17 Aug 收合格信 27 Oct 2017轉s3
2 Nov 2017 S4       7 Nov  2017 派欣田 綠田樓 中底層
分享 分享 讚好人數:1查看名單

推幾多唔係一個問題,如果佢獨立拎一個地方建綠置區,我相信好多人都歡迎,問題係而家拎左人地起好比公屋...
heihei811 發表於 2017-10-13 10:50:22 原文

無錯,如果一開始規劃既時候已經決定係做綠置居,咁就無野講,但佢而家突然話轉,一班排緊擴展而滿懷希望既人就比佢一盤冷水倒落來一樣。
擴2....G1372
2015/05 藍卡
擴展派完火炭後大鑊了.....,冇大型屋村......我究竟要等幾多年?5年?6年?7年?8年?9年?

無錯,如果一開始規劃既時候已經決定係做綠置居,咁就無野講,但佢而家突然話轉,一班排緊擴展而滿懷希望既人...
lolo1111 發表於 2017-10-13 11:28:00 原文

明白心情,抽走邊個區都唔啱,一定會拖累其實區域,就好似個家庭咁,其中個成員有事,全家都會影響。
G1316 新2
2012年10月藍咭
21 May 017 轉S1
28 June  2017審查
7 Aug 2017轉S2
17 Aug 收合格信 27 Oct 2017轉s3
2 Nov 2017 S4       7 Nov  2017 派欣田 綠田樓 中底層

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖