香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 入息超額後上訴 應該點計?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...6
支持鍵盤翻頁

你唔介意索性拎D數問下會員睇下過唔過,但真係小心,如果你仲有買保險,花紅個D都會有影響~
新2  G1302xxx  2005年單人   2012年5月轉2人
2017年7月31正式有自己家~~派中心水樓~友愛村,YEAH\^V^/
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你唔介意索性拎D數問下會員睇下過唔過,但真係小心,如果你仲有買保險,花紅個D都會有影響~
debbyfung1015 發表於 2017-06-12 00:27:21 原文

5月16.6k
4月8.7k
3月9.5k
2月12k+24.6k(bonus)
1月23k(double pay included)
12月11.7k
保險我唔係好記得係計現金價值定係計紅利?
定兩個數加埋再除?
但我保險好小錢姐,我已經預鬆左1k黎俾保險嗰度走棧
01/2012入表,新界2人
05/03/2012收藍卡
21/09/2016第一次見審查主任,11/2016 肥左
08/06/2017 收房署確認信歸隊+轉擴2,等審查
2/8/2017 二審
g1298

工作有變動意思係??
上次係因為我妹返左2日工咁啱就收到信要審查,我地又唔識,又未接觸呢個論壇,諗住上...
cho514chi 發表於 2017-06-12 00:22:44 原文

咁就 祝你好運
G1234 市四 第一次愛民 第二次順天 第三次華富(轉市三)第四次派安泰

5月16.6k
4月8.7k
3月9.5k
2月12k+24.6k(bonus)
1月23k(double pay included)
12月11.7k
保險我唔係好記得...
cho514chi 發表於 2017-06-12 00:37:49 原文

其實我都唔係好識計....希望有其他會員幫到你... 本帖最後由 debbyfung1015 於 2017-06-12 00:59:11 編輯
新2  G1302xxx  2005年單人   2012年5月轉2人
2017年7月31正式有自己家~~派中心水樓~友愛村,YEAH\^V^/

5月16.6k  4月8.7k  3月9.5k  2月12k+24.6k(bonus)   1月23k(double pay included)  12月11.7k
係唔係姐係
5月16600 4月8700 3月9500 2月12000+24600 1月23000 12月11700
每月入息17350  X  6  =104100
你過去講個幾個月加埋係106100  咁樣正係計你人工都過...

回應 #11 cho514chi 唔會超額,上訴後1個月會收到審查信,希望你順利通過,早日上樓

剛離職 六月上訴 房署會check返你五月之前半年入息 五月你依然係有人工 花紅X12 除非你工作有變動 否則上...
Ruby0826 發表於 2017-06-12 00:14:50 原文

1月後收入無需計花紅,只有上年12月才計,因花紅上個年度,再加上你已辭工,所以你要半年唔做嘢再上訴,到時報上去都係半年無收入,點會超額,忍耐一下啦!審查後揾份扣除強積金低申請上限二千元收入的工,包你到上樓前點查你都無問題。祝你好運!本帖最後由 Mr楊 於 2017-06-12 07:28:50 編輯

5月16.6k  4月8.7k  3月9.5k  2月12k+24.6k(bonus)   1月23k(double pay included)  12月11.7k
係唔係姐係
...
debbyfung1015 發表於 2017-06-12 01:13:48 原文

點解每月人工都唔同?
係咪固定薪金加ot,,,

1317xxx  新2
18年11月15收信,欣田邨悦田樓低層

01/2012入表,新界2人
05/03/2012收藍卡
21/09/2016第一次見審查主任,11/2016 肥左
08/06/2017 收房署確認信歸隊+轉擴2,等審查
2/8/2017 二審
g1298

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖