香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 朗善邨 » 拜四角
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我已拜四角,去問紙扎舖問當日適唔適宜拜四角,((程序問紙扎舖職員)買咗紙扎、梨4個、蘋果5個及芽菜荳腐,...
G1291XXX 發表於 2017-03-06 10:14:44 原文
想問你點張屋契點填點處理?
G1281 新3
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #21 ccu

我買衣纸果度無屋契,你去返你買紙扎果間舖,話佢知你係公屋拜四角之後裝修,睇佢點講!本帖最後由 G1291XXX 於 2017-03-06 13:46:54 編輯
新2 G1291
2011年12月收到藍咭號碼
2015年由擴2轉新2
5/16月見主任審批
6/16收到合資格信
現在等待電腦配屋階段
28/7/16收到第一次派樓信,獲派朗善邨

回應  ccu
我買衣纸果度無屋契,你去返你買紙扎果間舖,話佢知你係公屋拜四角之後裝修,睇佢點講!
G1291XXX 發表於 2017-03-06 13:45:32 原文
佢知我係公屋架,我想問d蠟燭和香係咪等佢自然燒完?要一個鐘時間?之後用掃把將d食物和香燭全部用掃把掃出去掉?
G1281 新3

回應 #23 ccu

一定要等所有火種熄滅,大門左邊開始掃向中間,盛在袋中包好掉去垃圾房! 我逐份燒,燒完一份到下一份,所以用咗個幾鐘! 各處鄉村各處例,有心唔會怪既!本帖最後由 G1291XXX 於 2017-03-06 14:04:45 編輯
新2 G1291
2015年由擴2轉新2
5/16月見主任審批
6/16收到合資格信
現在等待電腦配屋階段

回應  ccu
一定要等所有火種熄滅,大門左邊開始掃向中間,盛在袋中包好掉去垃圾房! 我逐份燒,燒完一份到...
G1291XXX 發表於 2017-03-06 14:04:22 原文
唔,咁你拜果時有沒有一路講什麼?
G1281 新3

想問拜完後,幾耐先可以清理d香燭祭品??第二天?
G1281 新3

回應 #25 ccu

em...俾唔到個稿妳,我唔熟怕教錯妳!去問紙扎舖丫!佢地講會清楚好多! 確定熄晒火即時清走,不要留!
新2 G1291
2015年由擴2轉新2
5/16月見主任審批
6/16收到合資格信
現在等待電腦配屋階段

回應  ccu
em...俾唔到個稿妳,我唔熟怕教錯妳!去問紙扎舖丫!佢地講會清楚好多! 確定熄晒火即時清走,不...
G1291XXX 發表於 2017-03-06 23:10:35 原文
係咪要等d香燭熄哂先掃?
G1281 新3

回應 #28 ccu
新2 G1291
2015年由擴2轉新2
5/16月見主任審批
6/16收到合資格信
現在等待電腦配屋階段

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖