香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 公務員配額 » 配偶曾享首次置,現在無資格申請公務員公屋配額
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

U036 擴1
分享 分享 讚好人數:0查看名單

今日問左人事部,我老公係未識我之前曾以首次置業貸款計劃做過業主,
雖然現在層樓已放左,亦還清晒貸款,...
patpatpeggy 發表於 2016-12-08 22:20:09 原文

8年年資即係新制啦
邊有HPS ga

唯有等廿年年資後, 排隊拎NCA 吧本帖最後由 baal999 於 2016-12-09 10:57:51 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

8年年資即係新制啦
邊有HPS ga
唯有等廿年年資後, 排隊拎NCA 吧
baal999 發表於 2016-12-09 10:57:12 原文

咩係 NCA? 到時係咪都係單身先可申請?
我呢個 Case 唔離婚仲有咩福利呢? thanks!

咩係 NCA? 到時係咪都係單身先可申請?
我呢個 Case 唔離婚仲有咩福利呢? thanks!
patpatpeggy 發表於 2016-12-09 10:59:11 原文

非實報實銷現金津貼

你可以問下人事部有冇牴觸double benefit 限制本帖最後由 baal999 於 2016-12-09 11:16:08 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

非實報實銷現金津貼
你可以問下人事部有冇牴觸double benefit 限制
baal999 發表於 2016-12-09 11:03:41 原文

已向人事部查詢,我個 case 係可以取 NCA, 多謝提醒,總算有返啲安慰
分享 分享 讚好人數:1查看名單

其實真係要離婚,同小朋友申請,拿到福利再結返婚,咪得囉。

不過就麻煩左D。。。

我個同事都有差不多既個案, 佢做女既時候買咗間房協屋同家人住, 之後結婚間屋就俾家人住, 自己亦將間轉名俾家人, 但佢老公都唔可以用公務員名義申請公屋, 部門解釋係佢老婆曾經享受過福利

唔係介唔介意嘅問題,我只係覺得公務員嘅房屋福利好唔完善,pt 21以下嘅就只可以排公屋,而且受好多條款規...
patpatpeggy 發表於 2016-12-08 22:59:50 原文

請問怎樣申請將原本公屋戶籍轉俾仔女?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖