香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 朗善邨 » 心目中的2-3人單位裝修
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...6
支持鍵盤翻頁

期待睇相
12年10月藍咭
G1315 市2
S1 30/10/17
S2 26/1
S3 7/3
26/3 拒絕迎東
7/6 S2
約5月轉市
29/9 S3
分享 分享 讚好人數:0查看名單

有心思
G1290 新2
2016年5月 第1次 派蝴蝶邨
2016年7月 第2次 派朗善邨

G1278xxxx,新3

想得好周到,
相信一定得既!
judy朱 發表於 2016-08-28 08:19:32 原文

希望, 只怕價錢太貴負擔唔起.  

如果真係咁整,淨裝修,都随时過10万啦,楼主你,最好去打下價先啦
kenleumg 發表於 2016-08-28 09:24:13 原文

我都驚, 所以到時應該都要北上尋寶, 有必要就放棄個廁所(其實原本個廁所都唔係唔見得人)同埋分期啲電器同廚具.

1)問題是個床尾大櫃上面是冷氣位,想安什麼冷氣?
2)太高開蓋櫃好難取東西,開蓋櫃最多高2尺半。
3)我覺...
晴先生 發表於 2016-08-28 09:41:07 原文

1)應該做1.5四分體, 放電視上, 近窗房趟門頂留位打空/用百葉窗, 咁2邊房都涼到(應該)
2)其實個凹位我諗住用黎放喼/吸塵機之類大件既野, 我諗應該岩岩好放到2個大喼
3)整高架床係可以解決一切, 不過真係太討厭(我媽媽有咁上下年紀唔會要佢上上落落, 自己試過係高架床跌落地, 所以唔會想要)
4)其實就位整到咩就位, 只係唔想晒左空位, 又唔想推個雪櫃咁入

2~3人單位要住3個人,有些迫呢!
Yee1 發表於 2016-08-28 09:53:40 原文

2個人, 我跟媽媽

應該無咁大
francis511 發表於 2016-08-28 10:13:24 原文

尼個尺寸我都係睇其他屋邨, 都有擔心過朗善會唔同/細啲.

請問是用什麼軟件弄這平面圖 ?
yungyeung 發表於 2016-08-28 11:07:24 原文

唔係軟件, 係網上既免費小程式, 你搵floorplanner就搵到, 不過佢俾你揀啲家私有限, 好多尺寸唔岩, 我係參考宜X啲家私尺寸再改.

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖