香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區6人 » 第二次派樓啦~~~~
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...27...29
支持鍵盤翻頁

我都係和諧式既型架啵,但係我試過就咁關埋,想走時,
發現一拉個柄就開到啵,整櫃係咁貴架喇,你都整好多櫃啵...
kakawinwin 發表於 2018-04-06 17:53:45 原文

我知道問題所在啦, 你個邊係和諧式, 但同我呢邊有D唔同, 例如保安拍卡, 同埋大門多個手柄...
其實兩度門都係彭埋都可以開, 問題係....我呢面冇手柄比我扭.....

D附加濕濕碎野佢話免費幫我搞, 比料佢就幫我裝

諗諗下, 我個間好似好貴....希望佢D料靚啦=.=
G1300, 市6
2012-2016 等..; 1/2017 拒峻泉轉市6; 8/2017 S0;
10/2017(S1) 收信5/11審查; 9/1/2018 補資料; 18/1/2018 S2; 29/1/2018 S3; 31/1/2018 S4;
3/2/2018 派彩輝邨高層; 9/2/2018 拒絕1次 15/2/2018 S2; 1/3/2018 S3; 2/3/2018 S4; 6/3/2018 收信寶達達中低層; 3/26/2018 簽收結束6年等待; 4/30/2018 裝修進行中, 預計6月底入伙
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我知道問題所在啦, 你個邊係和諧式, 但同我呢邊有D唔同, 例如保安拍卡, 同埋大門多個手柄...
其實兩度門...
antonyan0728 發表於 2018-04-06 18:02:05 原文

哦,咁講即係你都要鎖大門先可以出街啵,
我老公就係平時唔鍾意鎖門,砰埋門就走,我話呢到真係唔得,
真係真空咁,一陣俾人搬走電視就慘啦,
拍卡都係廢架啦,我冇咭都入左去好多次啦,
我見D人入門都拍卡既,係保安開門,
點會呀?你整咁多櫃,仲要整張丁字床,唔貴架喇,料唔係你自己揀咩
因為一呎都成2500蚊,所以係咁上下架啦,
鬼叫屋細,一定要訂造咩,IKEA見到D衣櫃又靚又多格,都係幾千蚊,
雖然好睇,未必好用,但係都靚嘛,

我問漏左你樣野,咪有張裝修申請表既,
你係咪俾左你個師傅填呀?佢交左表先做野?
我個主任好似麻煩D,唔知唔申請可唔可以開工,
但我見好多迎東,都未批就即裝修喇本帖最後由 kakawinwin 於 2018-04-06 18:51:14 編輯
G1300xxx   擴2   
2/2012 藍卡
15/3/17 轉市2,暫緩
29/12/17 轉S2
1/3/18 轉S3
2/3/18轉S4 3/3/18 收信派彩盈邨高層

哦,咁講即係你都要鎖大門先可以出街啵,
我老公就係平時唔鍾意鎖門,砰埋門就走,我話呢到真係唔得,
真係真...
kakawinwin 發表於 2018-04-06 18:46:46 原文

我住過秀茂坪, 而家搬寶達, 都係和諧一型
兩條邨既木門都係得1個L型鐵固定左個鎖隔離, 用黎方便開門閂門有野揸手
但係呢個鐵就唔可以轉, 彭埋左門就一定要用鎖匙開

至於裝修紙, 我個主任冇即時比我, 但之後入我信箱, 但聽聞cy有得下載
我交左比裝修比佢填, 佢話佢交表個時扮係我親戚
但係申請左成10幾日都未見到張批准既紙可以貼門口
我既裝修話唔使等張紙先開工, 但你有時間就可以交左表先等批
G1300, 市6
2012-2016 等..; 1/2017 拒峻泉轉市6; 8/2017 S0;
10/2017(S1) 收信5/11審查; 9/1/2018 補資料; 18/1/2018 S2; 29/1/2018 S3; 31/1/2018 S4;
3/2/2018 派彩輝邨高層; 9/2/2018 拒絕1次 15/2/2018 S2; 1/3/2018 S3; 2/3/2018 S4; 6/3/2018 收信寶達達中低層; 3/26/2018 簽收結束6年等待; 4/30/2018 裝修進行中, 預計6月底入伙

市6等6年便上到, 算幾快, 恭喜你
擴2人,  1338xxx-
20/12/2018   S1
22/2/2019    S4
23/2/2019 派滿東低層接受
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我住過秀茂坪, 而家搬寶達, 都係和諧一型
兩條邨既木門都係得1個L型鐵固定左個鎖隔離, 用黎方便開門閂門...
antonyan0728 發表於 2018-04-07 21:48:42 原文

咁我唔明喇,咁有冇咩方法可以砰埋門唔駛鎖就出街呀?
因為唔鎖既話,如果一推就入到屋架喇,
所以我唔敢俾鎖匙俾我奶奶,因為佢冇記性,份人又冇手尾,
一陣唔記得鎖門,就麻煩喇

哦,我都諗住星期二揀料時,俾埋裝修填呀,
因為我主任都比較煩,雖然我地屋企細,
根本就冇諗過間房,主任話呢到唔俾用磚間房,搵木板啵,
而家D人咪好興用不秀鋼版貼係廚房個D磚到既,主任又話唔得啵,
影響防水啵,而家我都仲煩緊晾乾衫架,因為呢,我想裝係廳到,
裝過T字型既晾衫架,又唔知係邊到搵人整,
你識唔識呢樣野呀?

電個到,我岩岩睇我老公手機,見佢SEND左短訊過黎,
我諗住聽日先打俾佢囉,仲諗緊用唔用我個名好
水個到真係冇人搵你呀?
抽油煙機你揀好未呀?我原本想買金雅典既,頭先見呢到D人話唔建議揀啵,
今日我去睇左纖維地板,因為都要問定價錢,
都要15000蚊呀,未知實際價錢,要上去度左先知,
應該唔駛15000既,因為而家諗緊床地下唔鋪,
我係油壓床,慳番千幾蚊都好丫嘛,
D纖維版都唔錯,原來都好多人去買架啵,
個間店有好多間分店,我今日行灣仔,行晒去三間分店,
都好多人問佢野架啵本帖最後由 kakawinwin 於 2018-04-07 22:55:54 編輯
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

咁我唔明喇,咁有冇咩方法可以砰埋門唔駛鎖就出街呀?
因為唔鎖既話,如果一推就入到屋架喇,
所以我唔敢俾鎖...
kakawinwin 發表於 2018-04-07 22:47:52 原文

你當作我呢間屋個木門係門外冇手柄, 彭埋左度門你就必須要用鎖匙開

水個度聽講唔會打黎唔會send短訊之類, 直接戶主登記, 同埋佢個hotline好難打, 我轉到電比我太太就唔搞水了

晒衫竹唔係個個幫你裝, 我個屋邨比裝出外面, 我叫左裝修幫我裝, 如果你想裝響屋入面, 就要行多幾間, 我搬過幾次屋, 屋入面晒衫都係搵番同一間幫我裝
G1300, 市6

你當作我呢間屋個木門係門外冇手柄, 彭埋左度門你就必須要用鎖匙開
水個度聽講唔會打黎唔會send短訊之類...
antonyan0728 發表於 2018-04-09 17:26:41 原文

咁你個門好D喇,我就唔得喇

電我都攪掂左喇,轉左我個名,都唔駛我老公打去添,
我報番地址,老公名,咁就話用我個名登記,哈哈,
話樣你知,我都轉埋自動轉帳喇,反正我又會CHECK 單既,
慳番180蚊按金都好丫,HEHE,

晾衫架我係想裝係出面呀,裝修話唔做呀,不過可以介紹人俾我既,
我係呢到都搵左人之前討論,遲D裝個陣時,問下囉,睇下幾錢
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

回應 #1 antonyan0728
我想請問您上次彩輝邨嗰度係點拒絕佢㗎,同埋打電話定係要親自去辦事處,唔該你

回應  antonyan0728
我想請問您上次彩輝邨嗰度係點拒絕佢㗎,同埋打電話定係要親自去辦事處,唔該你
icetyf 發表於 2018-04-13 22:32:09 原文

個度...先係收信後見到派左彩輝, 就立即打去個度約提前睇, 個陣係星期六, 冇主任開工, 但保安話我地可以照星期一去
到左星期一我就拉大隊一齊去睇樓, 都係由保安帶我上去, 因為主任到9點半都唔見人....咩原因就唔想考究
睇完之後都有7,8成唔想要, 因為好偏僻, 唔就腳, 我小朋友多同細個, 好唔方便
有同個保安傾左幾句, 佢話唔要打個電話黎就得
最終返到屋企, 終於立定決心, 打去搵主任話唔要, 問佢可唔可以電話拒絕, 佢話得, 但係都係要響信上面寫既個日先會遞上去
可以電話拒絕既原因, 我估係因為佢當你冇在指定日子出現, 再遞交返去派房組
電話拒絕完, 我諗諗下怕佢亂幫我寫原因, 或者話我冇出現有壞印象(派房組), 所以我都有再打返去搵主任話我到時會親自黎簽名拒絕

點知.....我到左拒絕個日都冇見到主任, 過左指定時間半個鐘都唔見人, 咩原因又係唔想考究
但係可以話, 彩輝既主任係好自由.....好...FREE STYLE....
G1300, 市6

回應 #269 antonyan0728
唔該曬

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...27...29
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖