香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區6人 » 第二次派樓啦~~~~
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...20...29
支持鍵盤翻頁

我而家睇下先....我租金係3372, 但係按金幾多又冇寫, 唔知係咪還原緊所以唔會寫...(我記得上次派樓係有寫...
antonyan0728 發表於 2018-03-13 14:59:57 原文

係囉,我都唔見有呢張紙,
剩係寫租金幾多錢,我都仲未有期睇樓呀,邊到有咁快丫,
我諗都要4月頭架喇,但我已經開始睇定D傢俬,已訂左床褥了,
下,咁耐,唔係話7號翻新完咩,不過你單位大過我,可能我一個月就岩,
所以我咪話仲點敢用佢幫我地翻新,有遲冇早,所以我都係一收匙,
即囉津貼拿拿聲搵人裝修,希望6月可以入到伙
咁我就唔知,不過我都講過,你單位係尾聲,佢地應該冇咁勤力,星期六都開工
但你都可以試下既,個次我老公星期五上去既
G1300xxx   擴2   
2/2012 藍卡
15/3/17 轉市2,暫緩
29/12/17 轉S2
1/3/18 轉S3
2/3/18轉S4 3/3/18 收信派彩盈邨高層
分享 分享 讚好人數:0查看名單

係囉,我都唔見有呢張紙,
剩係寫租金幾多錢,我都仲未有期睇樓呀,邊到有咁快丫,
我諗都要4月頭架喇,但我已...
kakawinwin 發表於 2018-03-13 15:10:01 原文

分享一下, 我上次派彩輝, 係有
1. 按比例計既租金到下個月底
2. 1個月按金
上次係唔使還原, 該單位已空置約1年

呢次係單位放出黎只有半個月就已經被配房組派左出去
可能就係呢個分別, 所以就唔使交按金

我冇得再請假去睇啦, 跟住用既假期會仲多, 唯有等, 希望佢地唔好太挑剔, 反正我都要裝修, 只要D門窗水電冇事, 我都OK架喇=.=

我都同裝修傾好晒裝修D野, 電器都計劃好啦.....係等佢比條鎖匙我...
G1300, 市6
2012-2016 等..; 1/2017 拒峻泉轉市6; 8/2017 S0;
10/2017(S1) 收信5/11審查; 9/1/2018 補資料; 18/1/2018 S2; 29/1/2018 S3; 31/1/2018 S4;
3/2/2018 派彩輝邨高層; 9/2/2018 拒絕1次 15/2/2018 S2; 1/3/2018 S3; 2/3/2018 S4; 6/3/2018 收信寶達達中低層; 3/26/2018 簽收結束6年等待; 4/30/2018 裝修進行中, 預計6月底入伙

分享一下, 我上次派彩輝, 係有
1. 按比例計既租金到下個月底
2. 1個月按金
上次係唔使還原, 該單位已空置...
antonyan0728 發表於 2018-03-13 15:21:10 原文

係呀,不過唔係啵,上次我問主任,都係話要帶一個月按金,兩個月租金,
佢咁講架啵,你咁快同裝修講好喇?
佢有俾到個圖則你睇咩?
咁即係你囉津貼算喇?
係呀,而家我都留番D假黎請,因為梗會請假,你係問個還原個人定係問主任呀?
主任都話下星期,應該都快,你又知放左半個月就拎出黎?
我諗我地兩個單位,都係岩岩放出黎,連未還完就即派俾人
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

係呀,不過唔係啵,上次我問主任,都係話要帶一個月按金,兩個月租金,
佢咁講架啵,你咁快同裝修講好喇?
佢有...
kakawinwin 發表於 2018-03-13 15:25:55 原文

我封信寫12號簽意向, 我又見佢2月6日開始工程, 我點鬼知佢搞左個幾月都未搞完
響3月頭, 我收信個日已經打左去個工程公司度問, 佢話完成左等批
你知啦, 隔離安泰就快入伙, 到時裝修會好缺乏, 所以要預先搵定先
個平面圖係我個裝修師父根據之前工程比我的, 傾既野只係大概會點整, 詳細畫圖都係要度好尺寸(入屋)先畫得
所以我先話乜都搞掂晒, 就係差條鎖匙

按金方面, 我都估係要既, 因為以前我跟阿爸住公屋個陣, 係記得佢有比按金既, 但我地封信上面真係冇寫

我係會攞津貼呀, 因為等佢地搞, 年底都入唔到伙
我而家怕緊, 佢地唔係還原緊, 係翻新緊, 即係當左我地唔要津貼, 如果唔係又點會咁鬼耐.....

我可以肯定我個單位係剛剛放出去比配房租就被派左出去...加埋新年既影響, 其實可以當作係左手交右手....
我係問樓下看更阿姨..經過上次彩輝邨經驗..我派出我老婆同佢SOSO兩句問番黎既..

有小插曲, 我今朝打去問主任, (過左原定日期) 我問佢我到底幾時可以睇樓...
佢話佢幫我打去問下, 我一時聽錯左佢叫我打去問下(上次問過), 我就話, "工程話咁樣打去唔0岩程序, 佢唔會理我"
主任就話, "你打去? 你都冇電話, 梗係我打啦" 我就話, "唔係喎, 上次我打過去呀, 間屋門口貼左張紙有電話"
佢就話: "你咁都得丫?"
我心諗, 我地想入屋既決心大到咩都得呀
G1300, 市6
2012-2016 等..; 1/2017 拒峻泉轉市6; 8/2017 S0;
10/2017(S1) 收信5/11審查; 9/1/2018 補資料; 18/1/2018 S2; 29/1/2018 S3; 31/1/2018 S4;
3/2/2018 派彩輝邨高層; 9/2/2018 拒絕1次 15/2/2018 S2; 1/3/2018 S3; 2/3/2018 S4; 6/3/2018 收信寶達達中低層; 3/26/2018 簽收結束6年等待; 4/30/2018 裝修進行中, 預計6月底入伙

回應 #1 antonyan0728
恭喜
U-0237XXX-X 市區單人,G1300XXX擴展市2人 2012-4月,G1300XXX轉市區2人?年,2017-11-28 網上 S1,12-21收審查信,2018-1-3審查,1-26 網上S2,2-21收合格信,3-15樂華南2F,4-29興華二邨2F,6-13網上S2,中途見社工是照顧長期病患者的親人,最後社工轉介我的個案比社署作評估指定區域,8-10收信指定區域,8-16網上S3,8-24網上S4,8-28最後一次指定深水埗區域,感恩收信派蘇屋2期。2-15拎鎖匙

我封信寫12號簽意向, 我又見佢2月6日開始工程, 我點鬼知佢搞左個幾月都未搞完
響3月頭, 我收信個日已經打...
antonyan0728 發表於 2018-03-13 15:41:03 原文

哦,係呀,黎緊我都驚佢地冇期,不過佢都講過會有既,
我上次都傾左,不過,佢都話要入屋度呎先可以再報價,
所以都係乜都冇傾過,而家我都係爭條匙,
不過我主任就好明確同我講,係還原,因為我一早同佢講明,我話唔駛你地幫我翻新,
佢話唔係,而家只係還原,係兩回事,還完好之後,你先再決定搵佢地翻新定囉津貼,
所以你派樓時,我都話唔駛諗,一定囉津貼,因為房署做野好慢架,
咁俾佢攪一攪,都唔知幾時有期,但我地出面搵個D人,可以催佢地嘛,因為我地俾左錢,
同埋佢地都想快D完工啦,
好似我而家住緊樂華,隔離都係還原緊,我望佢張紙,都冇寫完工日期添呀,

哈哈,係呀,我地入屋真係決心好大架
咁主任都有幫到你即問丫
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

回應  antonyan0728
恭喜
yenbb 發表於 2018-03-13 15:47:11 原文

多謝晒, 但係派左咁耐, 間屋係點樣都未見過呀
G1300, 市6

回應 #1 antonyan0728
哦,翻新中,祝你快拎鎖匙裝修
U-0237XXX-X 市區單人,G1300XXX擴展市2人 2012-4月,G1300XXX轉市區2人?年,2017-11-28 網上 S1,12-21收審查信,2018-1-3審查,1-26 網上S2,2-21收合格信,3-15樂華南2F,4-29興華二邨2F,6-13網上S2,中途見社工是照顧長期病患者的親人,最後社工轉介我的個案比社署作評估指定區域,8-10收信指定區域,8-16網上S3,8-24網上S4,8-28最後一次指定深水埗區域,感恩收信派蘇屋2期。2-15拎鎖匙

哦,係呀,黎緊我都驚佢地冇期,不過佢都講過會有既,
我上次都傾左,不過,佢都話要入屋度呎先可以再報價,
所...
kakawinwin 發表於 2018-03-13 15:48:44 原文

裝修方面係有既, 但係怕佢地太多工程, 所以做得馬虎....

我諗你同裝修傾既情況同我上星期六一樣=.=

-.-我就係成日打去問, 佢就叫我唔好打去, 政府D工程真係慢....
G1300, 市6

裝修方面係有既, 但係怕佢地太多工程, 所以做得馬虎....
我諗你同裝修傾既情況同我上星期六一樣=.=
-.-...
antonyan0728 發表於 2018-03-13 15:59:43 原文

哈哈
我又係星期六上去傾,傾完都唔知想點,
總之佢就話要度左呎先報價,
早知係咁我就唔上去啦,
我去睇下傢俬電器好過啦,
不過都冇辦法架喇,鬼叫呢個時期俾我地咩,但有得上樓就上啦
你抽油煙機有冇睇中邊部呀?
我洗衣機諗住買LG
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...20...29
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖