香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區2人 » 如果德朗,美德還有貨未就好了
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

豬豬
祝你心想事成
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數
分享 分享 讚好人數:0查看名單

豬豬
祝你心想事成
yee 發表於 2014-11-27 14:34 原文
thx

回應 #8 頓頓豬

今日CHECK左, 仲係STEP 2, 我12666呀
市2 No.G1266xxx
8/1 Step4
10/1 第一次順天13/1拒絕
27/1, Step2(第二次), 10/2 Step3, 14/2, Step 4, 20/2派麗閣,23/2拒絕, 26/2轉拒絕字
29/3, Step 2(第三次), 15/4 Step3, 17/4, Step 4, 21/4派竹圍南(自然身故), 24/4拒絕, 25/4轉拒絶,19/6轉STEP2, 3/11, STEP 4(最後一次)

回應  頓頓豬
   今日CHECK左, 仲係STEP 2, 我12666呀
Sophy 發表於 2014-11-27 16:50 原文
下星期應該會轉了

回應 #14 頓頓豬

有冇咁快呀, 搞到我好緊張添
8/1 Step4
27/1, Step2(第二次), 10/2 Step3, 14/2, Step 4, 20/2派麗閣,23/2拒絕, 26/2轉拒絕字
29/3, Step 2(第三次), 15/4 Step3, 17/4, Step 4, 21/4派竹圍南(自然身故), 24/4拒絕, 25/4轉拒絶,19/6轉STEP2, 3/11, STEP 4(最後一次)

回應  頓頓豬
   有冇咁快呀, 搞到我好緊張添
Sophy 發表於 2014-11-27 18:27 原文

好老實...大家都心宜牛下.現在派...都未必心水

點樣電腦派法, 係咪有個system 好似搞珠咁ramdom搞出o黎?
baal999 發表於 2014-11-27 12:29:42 原文

咁我有個故事,大家可以唔信我的

話說我識得一個人,以前係做HO的
HO即係housing officer,即房屋事務主任
即係房署負責編配同管理公屋的職員

咁問佢電腦編配有咩准則,係唔係有d野可以輸入去影響個結果
佢同我講
係上司交兩個list俾佢地,
一個係申請人的list,另一個就係可編配公屋的list
而個職員就根據返申請人數同單位大細
人手隨手編俾你
之後打入電腦,就為之電腦隨機編配

另外,一對年輕夫婦係會盡可能俾間2~3人單位佢地的
除非當時無資源
因為咁樣如果佢地生一個小朋友,都唔會因此變成擠迫戶
咁佢地就長遠可以做少d野

以上純屬吹水,
信就信,唔信就算
市2 G1274xxxx(因不合理退回,申訴後相當1268)
藍卡:04/2011(相當01/2011)
審查:4/13
合格:4/13
第一次:4/14(凶宅合理拒絕)
第二次:23/11/15(安達臣安達邨)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #16 頓頓豬

所以我都唔想咁快, 希望過左年派第一次, 如拒絕等第二次先有機!, 你1266後係咩號碼, 方便講黎聽下嗎, 我地好大機會做街坊
8/1 Step4

回應  頓頓豬
   所以我都唔想咁快, 希望過左年派第一次, 如拒絕等第二次先有機!, 你1266後係咩號碼, 方...
Sophy 發表於 2014-11-27 20:11 原文
4   你呢本帖最後由 頓頓豬 於 2014-11-27 20:19:42 編輯

咁我有個故事,大家可以唔信我的
話說我識得一個人,以前係做HO的
HO即係housing officer,即房屋事務主任
...
影子 發表於 2014-11-27 20:03:38 原文

我信, 因為我都聽過類似版本 (無你咁details) ,
大意都係由上面整張可編配的單位表 落黎, 再由職員按程序 (什麼程序?, 沒詳細說明) 作出編配
然後由clerical staff 人手寫信通知申請人

因此我認為當中係唔排除有人為影響配房的因素呢  本帖最後由 baal999 於 2014-11-28 08:32:58 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖